• 瀏覽: 31,455
  • 回覆: 378
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

抄功課梗係快過自己做功課
論精準GPS唔夠北斗準,北斗有短文通訊,GPS冇,抄功課可以抄得咁叻咩?肥矮太空怪可能得。

引用:
原帖由 bestsinger2 於 4-8-2020 12:08 發表

曱甴繼續坐井觀天
曱甴邊識科技野牙?只係識睇少人姐!

曱甴特色,一見國產就一定話唔掂,其實最唔掂係佢自己

引用:
原帖由 我愛四版 於 2020-8-4 12:08 PM 發表

其實你知唔知自己講緊乜?也嘢上太空晶片?
北斗衛星唔係上太空?有邊個衛星不在太空?

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:04 PM 發表
落後人哋幾十年就唔好獻醜攞出泥講啦,人哋做緊三、五納米啦。

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。 ...
真係無知,唔想由晶圓到光蝕刻一路教你!
有時間自己上網查啦!

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:15 AM 發表

呢啲技術落後於大美國幾多十年
井底之曱甴

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

抄功課梗係快過自己做功課
點抄?你幫手爬上 GPS 度抄?

引用:
原帖由 國指 於 2020-8-4 11:52 AM 發表
呢d垃圾非洲都唔用啦支那
曱甴用咗爛「奔走」變「湊篩」

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:13 PM 發表

北斗衛星唔係上太空?有邊個衛星不在太空?
你睇清楚內文先啦曱甴,量產晶片上太空?太空有上億個衛星?咁太空館都喺太空啦,唔好去錯老尖

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 10:40 AM 發表

因為好多無知以為22納米芯片就係落後,完全唔知點解?

大型設備完全唔需要用5、7等納米芯片,個D係制程技術高,唔代表粒IC有幾勁?
手機空間小要放多功能晶片(IC)就需要5、7等納米芯片,縮小面積。
實際應用22納米芯片卓卓有餘。 ...
28nm 先係最廣泛使用又最穩定的芯片

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-4 10:42 AM 發表

佢以為係手機,或做cpu芯片喎!

其實美國不少武器仲用緊586或Pentium l那些
早幾年前仲用 floppy

曱甴智商有限,溝通唔到,訓覺

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-4 11:44 AM 發表

點解呢? 北斗衛星數量比GPS多. 你試下用GPS Info睇下在同一時間有幾多粒GPS定位同有幾多粒北斗定位?很多時係北斗多啲.可能係因為北斗較新,訊號較強吧. ...
北斗雙重組網,除了外層十幾個主要衛星,近場還有幾十顆小衛星,這也是中國自己想出來的方案,哪裡有甘多抄?點傻仔唔識野姐,全部通信協議都設計過,可以帶信息傳遞,抄??

北斗短報文通訊不依賴傳統的移動聯通電信通訊信號,在沒有弱信號、無信號等通信信號的惡劣的環境中,北斗短報文通信功能顯得尤為重要。比如在山區、海洋、沙漠等沒有通訊信號和網絡的地方,或者在國防、民生和應急救援等領域,都具有很強的應用價值。       在災區移動通訊中斷、電力中斷或移動通信無法覆蓋的情況下,可以通過安裝北斗短報文模塊的移動設備,查看自己的位置,並能夠向外界發布帶位置的文字信息。現北斗短報文已被廣泛用於緊急救援、野外作業、戶外數傳、海上作業系統等領域中。       北斗民用智能是衛星導航 RNSS 應用管理中心統一管理的,北斗短報文終端配備北斗數據服務後,才能使用北斗短報文服務。目前北斗民用智能入網對象為國內軍隊、國企、事業單位等組織,使用範圍為國土範圍,不得在國外使用。       申請條件:使用對像是國內國企、事業單位、學校等組織;       辦理時間:提交申請後20-60工作日;       使用範圍:國土範圍內;       收費標準:申請費****元/張,通信費**元/月/卡(詢客服);       其他說明:北斗卡補辦/註銷/綁定隸屬關係/項目合作詢價等請聯繫銷售客服;       北斗卡的頻度和通信容量、批覆時間以中國衛星導航定位應用管理中心批復為準;北斗民用智能卡辦理/申請業務[url=]
[/url]可申請北斗卡的類型[url=]
[/url]可申請北斗卡的類型

引用:
原帖由 stone9883 於 2020-8-4 11:37 AM 發表
厲害了我的國!北斗定位系統卓越科技冠絕全球!全球每一個角落都可以cover到!就算太空船上月球去火星出太陽系、到達銀河每一角落也輕而易舉!小美帝望塵莫及!北斗定位系統將會帶領我國輕易將核彈射向白色!,五角大廈、國會山莊!天下無敵!螳臂擋車的國家即刻八方來朝!臣服我國!聲威遍佈天下!厲害了我的國!😎😎🤜🏻🤛🏻💪🏻💪🏻 ...
好心你啦!又要反自己國家,又怕痕又怕痛,學人講反話,以為咁樣國安睇唔明?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]