• 瀏覽: 31,302
  • 回覆: 378
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 40342 於 2020-8-4 05:32 PM 發表

美國公司可遙控鎖定機器,証明全都有後門。
已是公開的秘密,只有白痴YC唔知

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-8-5 01:12 AM 發表

睇返我上面問乜?
聽書啦
我話記者在外拍條高清片
4g upload返報館要幾耐
10分鐘高清片差不多3gb ,有5g唔用用4g?
唉,講極都唔明。
咁你拍片用幾耐時間呀?  跟本就無用
不過當然5G係快過4G,但你唔會不停咁有高清片要send,因為拍都要時間。

比較有用既唔係拍10分鐘片要用幾耐去send,如果只用在send 10分金鐘高清片5G就收得皮啦。
5G用途應用用立體高清實時傳送,但問題係應用未成熟。
唉,浪費我時間,訓覺。 再講!

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-8-5 01:18 AM 發表

唉,講極都唔明。
咁你拍片用幾耐時間呀?  跟本就無用
不過當然5G係快過4G,但你唔會不停咁有高清片要send,因為拍都要時間。

比較有用既唔係拍10分鐘片要用幾耐去send,如果只用在send 10分金鐘高清片5G就收得皮啦。
5G用途應用用立體高清實時傳送,但問題係應用未成熟。
唉,浪費我時間,訓覺。 再講! ...
原來on9仔一名
你估用4g喺fb做直播同5g比有冇分別呢

引用:
原帖由 赤共 於 2020-8-4 04:13 PM 發表
又係呢啲垃圾文宣,咁勁俾人制裁唔到啦,遲人哋幾十年先出而家出嚟扮勁,好在我用蘋果唔使用垃圾大陸野姐
感謝美國一早推出GPS俾民間使用,可以一早用到導航,美國多謝你 ...
睇下經濟數據咪知原來霸權國自己制裁緊自己,重傷中!

美帝由以前暗搶變成做明搶!

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-4 10:09 AM 發表
22納米芯片將量產  北斗定位更準

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運 ...
而家終於明白尾國點解要打壓中國
尾國賣十萬既産品,中國賣三千,仲好用過佢
未來尾國企業唔會再開發高科技
只能不停印銀紙,再用軍事力量迫世界各國收佢D美元

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

抄功課梗係快過自己做功課
你緊係比人罰抄功課罰得多,所以以為樣樣野都可以抄

引用:
原帖由 pimon 於 2020-8-4 02:59 PM 發表

你講緊老尾抄德國功課。
邊使抄,直情連設計圖都搶埋

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-8-4 01:38 PM 發表

中港車梗係用高德,有得揀咩?哈哈

本地既當然用Google  map

講開封殺,點解大陸google map有等於無可能就係最佳演繹。
係大陸一樣可以上Google,你落伍了

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-8-4 01:14 PM 發表

北斗咪就係中國或佢既非洲兄弟會用囉。
我唔反對北斗比gps更勁
香港人早就習慣內地既手機集大成於一身既利害。
紐約地鐵仲落後過非洲

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-8-5 00:38 發表

gps準確度有5cm ?笑死人!
High-end users boost GPS accuracy with dual-frequency receivers and/or augmentation systems. These can enable real-time positioning within a few centimeters, and long-term measurements at the millimeter level

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-8-5 01:09 發表

美國政府官方網站都只敢講最盡4米(平均7.8米),你小便時望下面就5cm

仲有如果北斗係30米咁冇譜,早成國大撞車了,30米已經可以一個街口嘅距離了,用下腦喇,5cm朋友 ...
High-end users boost GPS accuracy with dual-frequency receivers and/or augmentation systems. These can enable real-time positioning within a few centimeters, and long-term measurements at the millimeter level

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-8-4 02:09 PM 發表

其實5G同屋企個wifi速度差唔多,5G唔係用唔著而係一般人習慣係屋企就快但出到街就龜速。如果出到街既網速同屋企既光纖一樣,有好多野可以做倒。 ...
#任正非稱5G是小兒科的產品,是人工智能的支撐系統 #任正非 @抖音小助手 https://v.douyin.com/JjtkbLy/ 復制此鏈接,打開【抖音短視頻】,直接觀看視頻!

引用:
原帖由 markodick 於 2020-8-5 02:01 AM 發表

High-end users boost GPS accuracy with dual-frequency receivers and/or augmentation systems. These can enable real-time positioning within a few centimeters, and long-term measurements at the milli ...
你所講嘅,係end用家用多頻多衛星來自行校正位置,就好似影相唔清用軟件修正,這類技術無論伽理略或北斗都一樣可用,依家係講衛星本身硬件出嘅raw result,GPS本身就係用緊舊硬件,四米幾就係佢地原始標準,唔係講修正後,等如比較相機冇人會用美圖後結果本比

你仲未解釋北斗三十米準確度邊嚟? 點可能在現實運作咁耐唔出事?

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-8-5 02:22 發表

你所講嘅,係end用家用多頻多衛星來自行校正位置,就好似影相唔清用軟件修正,這類技術無論伽理略或北斗都一樣可用,依家係講衛星本身硬件出嘅raw result,GPS本身就係用緊舊硬件,四米幾就係佢地原始標準,唔係講修正後,等如比較相機冇人會用美圖後結果本比

你仲未解釋北斗三十米準確度邊嚟? 點可能在現實運作咁耐唔出事? ...
睇吓有幾多人用就知喇!用開gsp都唔會用北斗,如要用北斗都會連gsp一齊用,但成本高,除非被迫使用!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]