• 瀏覽: 28,977
  • 回覆: 378
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-4 10:09 AM 發表

22納米芯片將量產  北斗定位更準

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運 ...
😴😴😴😪😪😪

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:15 AM 發表

呢啲技術落後於大美國幾多十年
Gps係十幾年前產品了,美國都無咩改善,連準確度都無咩進步....

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:15 AM 發表

你訓咗幾十年?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上地獄 於 4-8-2020 11:58 發表

咁北斗又用咩芯片呀,你咁特長,講來聽吓,乜仲有手機用22nm芯片嘅咩
唔緊要啦!可以一步步慢慢改進,好快有成果架啦!

民主必然高壓,高壓自然暴力。
自駕遊用北斗,精準又好用。😙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-4 12:01 PM 發表

唔緊要啦!可以一步步慢慢改進,好快有成果架啦!
果然有突破盲腸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starr 於 4-8-2020 11:47 發表

舊既到期換新既上去,咪又係同一個系統
唔會,一定係可以勁左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-8-4 12:00 PM 發表

Gps係十幾年前產品了,美國都無咩改善,連準確度都無咩進步....
基於國定安全 歐 俄 日 也為自己發射定位衛星 防範 美國 GPS 補其不足

北斗係軍事上有更重大意義

我們一路奮鬥
不是為了改變世界
而是為了不讓世界改變我們

回覆 引用 TOP

落後人哋幾十年就唔好獻醜攞出泥講啦,人哋做緊三、五納米啦。

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。

引用:
原帖由 白雲2014 於 4-8-2020 12:03 發表

基於國定安全 歐 俄 日 也為自己發射定位衛星 防範 美國 GPS 補其不足
如果戰爭,重要依賴美國GPS,咁就真係玩起自己。

引用:
原帖由 HikeAway 於 4-8-2020 12:04 發表

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。 ...
暫時無咁高科技,至少有自主研發,到時一步一步上去,唔洗十年就趕上/超越,總會有突破的時候。

回覆 引用 TOP

引用:

曱甴繼續坐井觀天

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:04 PM 發表

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。 ...
其實你知唔知自己講緊乜?也嘢上太空晶片?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-4 12:05 PM 發表

如果戰爭,重要依賴美國GPS,咁就真係玩起自己。
未必 , 隱形戰機 可於 客機下隱身航行

大韓客機 被擊落 又是另一種手法,  美蘇 冷戰 南韓成炮灰

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]