• 瀏覽: 31,403
  • 回覆: 378
  • 追帖: 1
+21
有了太陽能求救終端,就不會再有:

GPS再準都無用! 準極都係美國軍用準, 民用嘅準確度遠遠低過北斗
引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:47 AM 發表
中國境內應該系北斗更精準,全球范圍內仲系GPS更准確

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表
抄功課梗係快過自己做功課
世界從來都係抄來抄去,冇得抄再自己發展

22納米應用到太空已經係非常先進, 之前大部份專用於太空飛行器嘅晶片重係用緊5百納米

牙膏廠11代都仲係14nm

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 10:40 AM 發表

因為好多無知以為22納米芯片就係落後,完全唔知點解?

大型設備完全唔需要用5、7等納米芯片,個D係制程技術高,唔代表粒IC有幾勁?
手機空間小要放多功能晶片(IC)就需要5、7等納米芯片,縮小面積。
實際應用22納米芯片卓卓有餘。 ...
無知= 7 = on 9

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-4 10:42 AM 發表

佢以為係手機,或做cpu芯片喎!

其實美國不少武器仲用緊586或Pentium l那些
f22用386,f35都只是用486,
消費品追求高大上微型化,滿足消費者心理,
實際上其他絕大多數電子產品都是追求穩定性,體積大一點不是問題

太空同地球上使用係兩回事, 一般silicon 晶片並不適合太空嘅環境
引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-8-4 10:54 AM 發表
牙膏廠11代都仲係14nm

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 4/8/2020 10:20 發表

個名無變就等於啲技術無變

「手提電話」都幾十年啦
手提都無30年,第一代跟現在的唔差很遠?

我地用唔到點準都無用
引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:55 AM 發表

全球定位系統呢種嘢,肯定系優先軍用
至於民用邊個更准確,我覺得北斗喺亞洲范圍內有優勢

引用:
原帖由 廿蚊水 於 4/8/2020 10:26 發表
中國速度,兩年前美國制裁中興時,中國一粒芯片都冇,依家已經開始量產22納米芯片,都好快手
點會無?超級電腦就是自家cpu,高鐵的芯片都是自家製造

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

抄功課梗係快過自己做功課
講高科技產業你就講抄公課,黃人真井底到冇得再低潛!返去再讀過小學啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]