• 瀏覽: 17,212
  • 回覆: 5
  • 追帖: 2
+3
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-8-4 09:09 AM 發表
教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少

https://resource01-proxy.ulifest ... 86/006_01_a_2020080 ...
直接停一個學期啦,仲諗開學 ⋯⋯

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 02:19 PM 發表

不如lockdown成個香港?
全球都停課中,係美國痴痴地去復課!停一個學期有乜問題?

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 09:16 PM 發表

喺你嘅立場諗可能真係冇問題,但係政府做決定係要考慮所有有關人仕嘅立場。

學生嘅進度,學校嘅財政狀況,未來銜接問題,家長諗法等。

咁大件事件當中,絕對冇一個完美嘅解決方法,但係當權者都要做一個決定。

你停課半年,咁使唔使比學費?要比嘅話家長又嘈,唔使比嘅話好多學校都會倒閉,大量教育人士失業。要政府補貼,又會惹來很多很多其他問題。你有冇想過?

反而haters就很容易做。復課又鬧,停課又鬧。 ...
復課真係制唔過,網上學習?明昆家長錢,而且好唔公平。不如停課一個學期,政府出救濟金糧,睇定啲

我唔係反對派,咩都鬧,好既要讚(例如請大陸協助檢疫同起醫院)。硬好只會令政府越來越廢

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-5 12:58 PM 發表

你肯傾肯討論就好啦,咁不如我問你幾個簡單問題:

1/ 停課半年,咁DSE考唔考?

2/ 停課半年,加上之前學年又停咗咁多,咁之後升唔升班?全世界留班?

3/ 你可能考慮「學費」而寧可停半年,咁政府學校學費超平,以及好多根本唔介意俾嘅家長,你係咪要強迫佢哋停?

最後,唔好寄望政府補貼係靈丹妙藥。疫情底下,世界各國嘅無數大小財團都相繼倒閉。政府根本幫唔到幾多。

重申,每一樣決定都有利有弊。 ...
唔係一刀切全停 ⋯⋯ 只係必須停面授
1)咁大個,網上學習都可考DSE啦
2)細果班遲吓追返,大果班網上學習應該跟到
3)係,盡量網上學習啦

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-5 08:20 PM 發表

開始唔明你嘅立場係乜⋯

之前又要全停半年,又話交學費昆錢⋯⋯而家又話唔好一刀切,要網課。咁咪正正係政府做緊嘅嘢囉!
問題在「幼稚園會執笠」,家長唔俾錢退學,唔係咩?幼稚園網上學習,攪笑啦,直接停課一個學期啦

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-6 12:52 AM 發表

師兄你每個post講嘅嘢都喺度變,我跟唔到。

幼稚園不嬲都係optional,唔想細路讀,覺得自己教到咪退學。讀唔讀,基本上完全家長自己決定。

最後,希望你知道當權者每個決定都唔容易,並唔係口輕輕乜都停乜都cancel就係好。 ...
師兄,可能我太快,無寫得好清楚,只係短短一兩句。討論新聞宜討論重點問題,無問題既不需討論。成個新聞個問題係幼稚園會有執笠,因為好多家長會退學。幼稚園學生亦做唔到網上學習,係做工作紙,「返學」好無謂。optional 係得個講字,點選擇唔返學?俾學費唔返學?多人退學咪就係有問題囉,咪就係依家討論緊囉。你第一句就話無可能,可能你有既定立場,所以你唔會跟到別人在想什麼。唔知你有冇細路,我兩件,依家大個啦,但讀幼稚園時是為了學習和別人相處,學習不在父母身邊。在家「返學」做乜?直接停一個學期,由政府資助出糧,咪好囉。好多人都 no pay leave 或者半糧啦,老師大晒唔受影響?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]