• 瀏覽: 17,229
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
+3
全世界仲未控制得到個疫情,而疫苗起碼都要半年後先出世,所以有排都未返到學!

今年年尾前都未知有冇機會復課

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-8-4 10:16 AM 發表
無可能長期面授丶停課
中學生可以全面復課
小學丶幼稚園就應該停,因為自理能力普通
但之前爆好似都係中學。佢地係有自理能力,但服從能力弱,愛自由。小學自理能力弱但聽話D,老師又盡責D

引用:
原帖由 sinchau 於 2020-8-4 09:44 AM 發表
其實長時間停課對幼稚園影響好大架,
楊局長一句就話幼稚園自負盈虧,
幼稚園係津貼學校黎架,
但係教育局只係資助半日制學費,
全日制家長係要交學費架。
依家已經停左課半年,
佢知唔知好多全日制幼稚園學生會退學,
學校無左學費收入係咪要執笠,
唔通等過兩、三個月又開返呀?
飲食業、運輸業、零售業全部都話要政府資助,
咁點解幼稚園教育又唔使呢?
點解楊局長可以一口即時拒絕呢? ...
黃師唔係要攬炒咩?

所謂電子授課,是老師即時直播,還是錄制播放? 錄制真係以後年年用得翻

引用:
原帖由 你明 於 2020-8-4 01:17 PM 發表

但之前爆好似都係中學。佢地係有自理能力,但服從能力弱,愛自由。小學自理能力弱但聽話D,老師又盡責D
多數係家長染上先,家長傳播就無分中、小,一樣會中

開學,隨時疫情第四波

提示: 違規內容已被屏蔽
在職父母點攪😑🤦🏻‍♂️

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-8-4 11:01 AM 發表
好快可以永久全天候網上教學,其實大部份課程一樣,老師數目可以最少減1/3,減少黃師數目,遲d都唔洗分咩名校,反正全部在家學習
家長可以監察老師,都唔錯

我見到依排仍然有好多學生返學校,估計可能補課,點解當教育局講野係耳邊風?

so sad

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-4 11:16 AM 發表
政府宣佈全港卡拉OK,酒吧可以照常營業,但客人只可透過視像在家中互唱互飲。
有何不何?電影Ready Player One描寫VR/AR變成生活,有幾大可行性。唔好話唱 K飲酒,網上叫 🐔 都得。

上星期喺中大聽到有幾個油漆工人傾計話有個同事確診,今日竟然仲見到佢地做緊野,乜唔需要停工嘅咩???

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-8-4 10:17 AM 發表

香港屋咁細,吾適合長期逗留家中
你講得啱,但係你有冇更好嘅方法?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]