• 瀏覽: 15,983
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-8-4 09:09 AM 發表

教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少

https://resource01-proxy.ulifest ... 86/006_01_a_2020080 ...
返乜鬼學吖,返咗咪又係變成一隻死曱甴。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 09:16 PM 發表

喺你嘅立場諗可能真係冇問題,但係政府做決定係要考慮所有有關人仕嘅立場。

學生嘅進度,學校嘅財政狀況,未來銜接問題,家長諗法等。

咁大件事件當中,絕對冇一個完美嘅解決方法,但係當權者都要做一個決定。

你停課半年,咁使唔使比學費?要比嘅話家長又嘈,唔使比嘅話好多學校都會倒閉,大量教育人士失業。要政府補貼,又會惹來很多很多其他問題。你有冇想過?

反而haters就很容易做。復課又鬧,停課又鬧。 ...
復課真係制唔過,網上學習?明昆家長錢,而且好唔公平。不如停課一個學期,政府出救濟金糧,睇定啲

我唔係反對派,咩都鬧,好既要讚(例如請大陸協助檢疫同起醫院)。硬好只會令政府越來越廢

大學生被罷課

回覆 引用 TOP

其實都好無奈,雖然我明白面對面教學嘅效果一定更理想,但喺呢個時期,又會增加感染風險,到時啲人又話犧牲咗學生嘅安危

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 martin101 於 2020-8-4 11:34 AM 發表

究竟邊個國家攪琴香港雞毛鴨血
唔止香港,好多國家都被個疫情搞到雞毛鴨血,損失慘重。

回覆 引用 TOP

正常安全第一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uvicvic 於 2020-8-4 08:00 PM 發表

其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書只需要網上讀我可能都讀佐幾個學位 ...
群體生活,獨立處理起居交通,都係教育一部份;網上都有弱點,咪成日覺得全世界搵你着數~

回覆 引用 TOP

其實都係上網課耶! 早就應該開始了! 課程耽誤咗咁耐!

回覆 引用 TOP

人工會暫緩嗎?無理由放成年假都糧照出!打個5折都好應該!又唔係一個半個月!如果糧照出話知你推遲10年啦!

回覆 引用 TOP

炒曬D黃師先

以後改成網上返學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldman71 於 2020-8-4 11:24 PM 發表

係咪抗疫政策力度過大?定係想保障內地居住返唔到香港上課(因為內地已禁出境)的邊境學生??
其實停工一星期係最好,地盤佬雖然等錢洗,但唔差你過一星期,
其實由頭到尾,都係保障緊上流社會既人多,低下階層只能唯命是從

回覆 引用 TOP

立法會選舉很危險 廷期一年
學生返學不危險 照常上學

沒有政治考量  以上都是基於人道考量所以學生要返學

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]