• 瀏覽: 17,208
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
+3
延長暑假,不斷停課就最好

引用:
原帖由 sinchau 於 2020-8-4 09:44 AM 發表
其實長時間停課對幼稚園影響好大架,
楊局長一句就話幼稚園自負盈虧,
幼稚園係津貼學校黎架,
但係教育局只係資助半日制學費,
全日制家長係要交學費架。
依家已經停左課半年,
佢知唔知好多全日制幼稚園學生會退學,
學校無左學費收入係咪要執笠,
唔通等過兩、三個月又開返呀?
飲食業、運輸業、零售業全部都話要政府資助,
咁點解幼稚園教育又唔使呢?
點解楊局長可以一口即時拒絕呢? ...
全日嗝,幼兒園靜係收政府嗝補貼就算拉,仲想收全日嗝價錢咩,想吃埋家長只車咩,貪得無厭

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-8-4 09:09 AM 發表
教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2710000/2714086/006_01_a_2020080 ...
害完老人家就再害細佬,正仆街垃圾廢官

直資/私立就會經濟困難,為何當初不轉為資助/收學卷,就無事啦

其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書只需要網上讀我可能都讀佐幾個學位

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 02:19 PM 發表

不如lockdown成個香港?
全球都停課中,係美國痴痴地去復課!停一個學期有乜問題?

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-4 08:23 PM 發表

全球都停課中,係美國痴痴地去復課!停一個學期有乜問題?
喺你嘅立場諗可能真係冇問題,但係政府做決定係要考慮所有有關人仕嘅立場。

學生嘅進度,學校嘅財政狀況,未來銜接問題,家長諗法等。

咁大件事件當中,絕對冇一個完美嘅解決方法,但係當權者都要做一個決定。

你停課半年,咁使唔使比學費?要比嘅話家長又嘈,唔使比嘅話好多學校都會倒閉,大量教育人士失業。要政府補貼,又會惹來很多很多其他問題。你有冇想過?

反而haters就很容易做。復課又鬧,停課又鬧。總之政府就係錯!對嗎?

引用:
原帖由 uvicvic 於 2020-8-4 08:00 PM 發表
其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書如需網上讀我可能都讀佐幾個學位 ...
咁人口多,自然要搵啲工程出黎比佢地做,
好似建築咁,無野做既話,幾多人手停口停

未來幾年眼科醫生賺翻身

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-8-4 05:59 PM 發表
延長暑假,不斷停課就最好
Work from bed最好。

引用:
原帖由 世界之首 於 2020-8-4 09:20 PM 發表
咁人口多,自然要搵啲工程出黎比佢地做,
好似建築咁,無野做既話,幾多人手停口停
係咪抗疫政策力度過大?定係想保障內地居住返唔到香港上課(因為內地已禁出境)的邊境學生??

引用:
原帖由 高爾基的爸爸 於 2020-8-4 05:12 PM 發表
一早噉做,如果早啲做,疫情都唔會好似而家咁樣,但最開心嘅都系學生
關鬼事咩,問下自己有冇週圍去

引用:
原帖由 rt8641 於 2020-8-4 05:33 PM 發表

我女都是,自從2月後已冇返幼稚園至今,成個k2下學期冇晒!而家都驚k3也冇埋!呢批小朋友都因呢個sick,冇晒童年的回憶。。
你記唔記得k3做過d乜

引用:
原帖由 mlz 於 2020-8-4 05:40 PM 發表
始終返學校同面授係最直接
網上教授始終係欠缺互動交流
返學溝仔女 啫

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-8-4 05:10 PM 發表
幼稚園讀少年都冇所謂,撗掂黑黃絲亂9咁嚟教嘢1145832311458323 1145832411458324
呢班正一扑街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]