• 瀏覽: 12,807
  • 回覆: 397
+10
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-8 06:51 PM 發表

中國歷史既一貫做法
係將" 入侵” 的外族漢化
並非排外
係呀!

所以滿清統治到後期都好漢化,
但滿人仍叫自己做滿人,咁就唔得。

如果有北魏宇文漢化到咁深,清朝可能可以捱耐少少,
令佢滅亡就只有佢的腐敗,人民只會不滿佢嘅腐敗,
又係得用選票解決,只有用武力。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-8-8 06:50 PM 發表

咪證明我講得無錯囉!

漢人當年不滿的,就係滿清實際由少數民族控制,
又無得用選票解決,咪用武力,一次唔得、第二次、第三次........直到由少數民族控制的政府倒台,
改由漢族實際控制的政府上台。

孫中山的「驅逐胡虜,恢復中華」。

孫中山自幼崇拜太平天國的英勇作戰故事,
而太平天國就係承襲更早的反清思維,
所以「反清復明」只係號召,真正目的係重建由漢族控制的政府。 ...
又扭曲埋孫中山
孫中山不但冇驅逐" 胡虜”
仲將佢納入埋" 中華民族”

如果真的如你說的“ 驅逐”
就應該係踢滿族甚至其他54 族出中國

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-8 06:57 PM 發表

又扭曲埋孫中山
孫中山不人但冇驅逐" 胡虜”
仲將佢納入埋" 中華民族”

如果真的如你說的“ 驅逐”
就應該係踢滿族甚至其他54 族出中國 ...
但實際上,中華民族唔係由漢族控制嗎?

驅逐者,驅逐佢出控制台。

此外........而家係唔畀55族脫離大陸,唔好倒轉黎講!
係漢族貪戀少數民族的土地。

如果中共而家講要驅逐西藏、新疆出大陸,
人哋可能真係會開香檳慶祝!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-8-8 06:59 PM 發表

90% 人口
有90% 人大代表
好合理呀

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-8 07:00 PM 發表

90% 人口
有90% 人大代表
好合理呀
我無話唔合理,
我只係講而家政府係實際由漢族控制。

又無得用選票解決,咪用武力,一次唔得、第二次、第三次........直到由少數民族控制的政府倒台,
改由漢族實際控制的政府上台。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-8-8 07:04 PM 發表

我無話唔合理,
我只係講而家政府係實際由漢族控制。

改由漢族實際控制的政府上台。 ...
但"少數民族"一樣可以在 所謂" 漢族” 土地上搵“ 著數”
事實上
少數民族比漢族有更多優惠
例如入讀大學
同一分數甚至略為少分
是優先取錄少數民族的

以前的一孩政策
亦在很多少數民族不適用

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-8-8 06:59 PM 發表

此外........而家係唔畀55族脫離大陸,唔好倒轉黎講!
係漢族貪戀少數民族的土地。

如果中共而家講要驅逐西藏、新疆出大陸,
人哋可能真係會開香檳慶祝! ...
你所說的“ 漢族貪戀的土地” 根本就是大清帝國的土地

中華民國以至中華人民共和國的土地, 並冇多過大清帝國

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-8-8 05:34 PM 發表

邊有查族譜?你唔係「中國人」所以難怪你唔知。

乜你唔知唔知傳統中國人對「是否中國人」唔講血統,
而係講制度
孔子之作春秋,諸侯用夷禮則夷之......
禮,即係大概等於今日制度。

中共有孔子倡議的「天下為公,選賢舉能」唔用,而用西人提出,但西人都唔用的社會主義,

所以中共唔可以叫自己做「中國人」,

最少......根據中國傳統就唔可以了
當然你可以改變一下定義,就係將「中共的國的人」定義 ...
你地自己咪大力宣揚緊共產主義囉,諗清楚過去一年你地做過D乜,要求過D乜? 你地攪咗成年都冇一樣野真係有point嘅,淨係一味學特朗普打橫嚟,做盡傷天害理嘅野仲要扮清高,你地呃到自己嗰下先至好野呀嘛。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]