• 瀏覽: 19,885
  • 回覆: 214
  • 追帖: 3
+7
新冠肺炎疫情持續,科學家紛紛研發疫苗,期望為全球帶來希望。香港理工大學及澳門科技大學成功研發「重組RDB」疫苗,疫苗以新

新冠肺炎疫情持續,科學家紛紛研發疫苗,期望為全球帶來希望。香港理工大學及澳門科技大學成功研發「重組RDB」疫苗,疫苗以新冠病毒刺突蛋白受體結合區域作為靶點,而研究團隊將疫苗注射在小鼠、兔子及猴子身上,有效令他們產生強烈的抗體反應,令他們產生免疫力。研究團隊指已與台灣及美國的廠商傾談合作,可盡快生產疫苗,而成本亦較現時正生產的疫苗為低。
理大應用生物及化學科技學系客席教授劉耀南表示,已經與台灣及美國廠商聯繫,並與台灣的廠商簽訂合同,相信很快可以進行生產,並進行人體臨床試驗。劉指早前亦與創新及科技局局長薛永恒提及相關研究。
至於使用在人體是否與動物一樣有相同的高抗體及低副作用效果,他指則要再進行測試。他期望在量化生產化後,可以預留800萬支疫苗予香港及澳門市民。

理工暴動大學真係搞笑喎, 香港兩間設有醫學院的中大港大竟然執輸行頭慘過敗家, 研究唔到肺炎疫苗, 但理工暴動大學就搞到肺炎疫苗, 仲要係有咗疫炎配方之後去通敵賣國把疫苗方程式交給美國及台灣生產, 而唔係跟內地大陸合作生產.
依家很多國家的疫炎已進行大規模人體測試, 最快今年的年尾或明年初上市, 而理工暴動大學仲係搞緊動物測試卻爆響口講預留800萬支疫苗畀香港人用, 真係多撚謝喎.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200803/bkn-20200803133430511-0803_00822_001.html

多L謝晒……等得嚟蚊都瞓

圖片兩條囡囡好正.

有D伏

好似大半年前,呢個果個話將會生產口罩,等緊認證,最後冇咗影,有D仲呃埋市民血汗$

你話我偏見都好,理大有咩本事做到呀?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-8-3 06:45 PM 發表
發覺一直唔提推出時間
戰鬥民族俄羅斯先行先試.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-8-3 06:39 PM 發表
新冠肺炎疫情持續,科學家紛紛研發疫苗,期望為全球帶來希望。香港理工大學及澳門科技大學成功研發「重組RDB」疫苗,疫苗以新

?20200803172633

新冠肺炎疫情持續,科學家紛紛研發疫苗,期望為全球帶來希望。 ...
理工暴大生產嘅汽油彈,必屬佳品,經驗豐富嘛。
理工暴大生產嘅疫苗……

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-8-3 06:39 PM 發表

?20200803172633

新冠肺炎疫情持續,科學家紛紛研發疫苗,期望為全球帶來希望。 ...
唔搵大陸都唔奇既, 大陸自己都咁多進度又好...

佢而家先試完動物,進度應該慢過其他三四個月...

del

理暴大成日吹研發出咩,而家仲吹到出疫苗...真係暴理大..

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-8-3 06:46 PM 發表
有D伏

好似大半年前,呢個果個話將會生產口罩,等緊認證,最後冇咗影,有D仲呃埋市民血汗$

[理大應用生物及化學科技學系客席教授劉耀南表示,]
呢條友係客席, 即係兼職合約員工, 又冇醫學專業銜頭, 佢講嘢如同吹水, 好多人都係想趁機抽水沽名釣譽.

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-8-3 06:46 PM 發表
有D伏

可能係根本唔夠人地快, 想政府包底幫襯先...

呃研究經費?
用香港市民錢, 搵騙子島或美國生產, 唔乜係啩!

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-8-3 06:47 PM 發表

理工暴大生產嘅汽油彈,必屬佳品,經驗豐富嘛。
理工暴大生產嘅疫苗……
仲有射箭隊, 百發百中.

美國潛伏在港大學的組織

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]