• 瀏覽: 1,856
  • 回覆: 55
港大感染及傳染病中心總監何栢良指出,如果香港要做全民檢測,速度必須較病毒傳播潛伏期中位數5天為快,質疑香港能否每日做到為200萬人檢測。 政府抗疫督導委員會專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌認為,如果香港要做全民檢測,必須要有居家令配合,政府人員要協助居民購買生活物資,難度好高。

不是想一個數字嚇下人:
1. 何醫生話,全民檢測需要達200萬人一日。

2. 即是全世界,都沒有一個國家達標(要記得如果人口是8000萬,每日就是2000萬)。

3. 現在每日香港的檢測上限是一萬。如果內地協助,可以提升十倍至10萬一天。最後可以達到20萬一日。如果10萬的檢測沒有用,為何要每日測一萬?難到1萬比10萬有用?

甚麼是on 99?

睇下何醫就知!

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1541508-20200803.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-3 04:44 PM 發表
港大感染及傳染病中心總監何栢良指出,如果香港要做全民檢測,速度必須較病毒傳播潛伏期中位數5天為快,質疑香港能否每日做到為200萬人檢測。 政府抗疫督導委員會專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌認為,如果香港要做全民檢測,必須要有居家令配合,政府人員要協助居民購買生活物資,難度好高。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1541508_1_L_2020 ...
國內武漢,大連等地已經做得到,香港班專家變左呆蛙井底蛙...

人一黃,變井蛙...

較早前,何醫生提出要「禁堂食」,結果滿城風雨收場。

何醫生少說話,多做事好了。

理想論上最理想係咁, 但做唔到都一樣有好大幫助...

幫你減少左8成感染左既人係市面, 咁傳播速度都已經大減啦...

唔通一星期內解決晒先叫有幫助?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-3 04:51 PM 發表

坦白講,你估佢唔想多做事咩,但事實上佢依D位,無乜實際嘢做㗎,你試想一下,所有實在工作都係政府果邊做曬,佢只能夠日噏夜噏,扮好繁忙,否則這位可以刪除

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-3 04:51 PM 發表

政府聽晒呢班磚家話

次次賴野

好大口氣

仆街黃蟲黑醫護 講嚟講去都係想貶低祖國醫護...

一切要說道理!要一日做二佰萬個測試是全世界都沒可能!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-3 10:08 PM 發表
一切要說道理!要一日做二佰萬個測試是全世界都沒可能!
其實係得嘅:十個samples合一驗,驗到陰性就十個都係陰性,驗到陽性就十個人再抽樣驗過。咁二百萬個測試做20萬次就得啦。武漢都係咁做。

呢D咪較有科學精神囉
問題仍然係有個源頭漏洞存在

真香港人太聰明了, 人體數據實在太值錢了
定係太奇怪香港人口咁密集, 都弄不出真正大爆發?
難道要進一步研究???我認為各大專院校的專才值得為此作一個深入的學術性探討, 絕對有助其他大城市去面對疫情
袁國勇係時候退休了
政府實在太無能了

誰都知是不封關的結局, 更是豁免檢疫的結局
不花相對有限的人力物力去進行相關出入境人仕的檢疫工作, 現在唔知燒銀紙俾邊個走來搞750萬人???

成班友個腦係咪有問題? 有無覆診?

750萬在流動
係咪全民三停罷?
袁國勇呀袁國勇, 潛伏期5天???
幾多天都好, 做得切好, 做唔切都好

你檢完, 幾多天可重新流動?
又仲係咪係有豁免人仕?
繼續豁免係咪要即係不停做檢查?

知唔知檢查係咩原理? 淨係搵出有病的人去作診治?
無病(當無誤)的人係咪去佐伊甸園?

由DAY 1香港良心醫護發起罷工, 就是要防止輸入, 防止爆發
政府本身就是禍患源頭

1 首先政府不再豁免,或控制到豁免人仕的行動範圍
2 香港人要時刻緊記政府無能, 不能像過去一個月咁鬆懈
3 香港人重新啟動自我隔離, 就係最有效的方法

再一次, 不花相對有限的人力物力去進行相關出入境人仕的檢疫工作, 現在唔知燒銀紙俾邊個走來搞750萬人???

請檢測團隊馬上返歸, 唔送

投票選垃圾果日都有超過百萬人呀呵???犯民初選都有60萬播~

照區選地點用學校或社區會堂收樽得吾得??至於有人話驗左又受感染點算???驗左就拿拿林返屋企啦~仲系街逗留仲乜??

而家系有一批獨居長者需要人聯絡同幫助佢地姐....

18區好多個點...真系需要駐港解放軍出來幫手維持秩序.....

佢地住系香港~系我地一份子~佢有權出來幫港人!!!

引用:
原帖由 hksarceo 於 2020-8-3 11:50 PM 發表
呢D咪較有科學精神囉

難道要進一步研究???我認為各大專院校的專才值得為此作一個深入的學術性探討, 絕對有助其他大城市去面對疫情
袁國勇係時候退休了
政府實在太無能了

不花相對有限的人力物力去進行相關出入境人仕的 ...
所謂科學精神,就是疫情暴發後,搞下七一公投,減少社區隔離!

自己做唔夠檢測,就驗完回家,繼續播毒!

七.一後社區大暴發!

繼續一日做一萬幾千!驗少一個,就播毒五天, 一傳十,十傳佰。

引用:
原帖由 hksarceo 於 2020-8-3 11:50 PM 發表
呢D咪較有科學精神囉

袁國勇係時候退休了
政府實在太無能了

不花相對有限的人力物力去進行相關出入境人仕的 ...
黑護害人,影響一生。

竟然是大衆事!不如做公投,少數服從多數,由市民決定是否做全民檢測!

黑護要馬上離開

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]