• 瀏覽: 19,989
  • 回覆: 246
+25
香港記者協會表示,今年5月16日主動報案,舉報有人在名為「李力持」的Facebook專頁,上載記協記者證樣本,並留言「邊位想做記者可以自己DIY」,涉嫌教唆他人偽造記協記者證。經兩個多月後,記協指,接獲警方來信,表示認為證據不足以支持對任何人作出起訴,因此不會採取檢控行動。記協表示,正研究跟進行動,並會向警方查詢調查詳情,包括證據如何不足及是否已結案。

記協早前指出,有人在名為「李力持」的Facebook專頁,上載協會記者證樣本,並留言「邊位想做記者可以自己DIY」,記協指有關行為涉嫌教唆他人偽造協會記者證,引起公眾誤會。

記協重申,只有協會的「正式會員」,才有資格申請記協記者證。而根據記協會章,要獲得「正式會員」資格,必須以新聞工作為主要收入來源,即受僱於本港傳媒或在港從事傳媒工作,或從事職前和在職新聞工作訓練等,有關申請亦經過協會嚴格審核。

今時今日香港記者協會可信嗎!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1336184/即時-港聞-警方指李力持涉教唆他人偽造記者證證據不足-記協研究跟進

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
13歲  小學雞
都係記者啦
有乜咁巴閉 ?

人哋想表逹嘅意思係記協記者證太兒戲容易偽造,
指控人哋教唆偽造證件明顥屬惡意投訴。

12歲記者都係記協正式會員
有從事職前和在職新聞工作訓練

13碎黑記張證點黎???

721都發生得啦,仲有乜好講吖

事實上,就算當場斷正都可以証據不足, 唔查咪無証據囉,
你比埋佢??點得呀,點知有無做過手腳~~~

最後使出,內地常用絕招,「不能排除」,
就真係乜都推到,但呢招只可政府用,
正常人用就野蠻+低能架啦,呢D野係官方絕招

不能排除0.000001鬼上身機會,
但又可以排除機會大到99.99%既可能性
呢招一出,即秒殺,推得一干二淨

要知道,地球有外星人都係不能排除既

唯有自強不息,練大個拳頭囉

⋯⋯

記者想以言入罪

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-3 04:05 PM 發表
13碎黑記張證點黎???
唔係妓協買嘅,就一定係假啦,除非唔係😁

哈哈,妓協真係好得!
尼個就跟進?果D13、4歲妓者,著件妓者反光衣,$20都唔比果堆就唔理?

你好叻呀主席!你冇資格話人哋針對你!

系呀??FCC外國記者仲乜同特9英甘L fd既???

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-8-3 04:06 PM 發表

呢招一出,即秒殺,推 ...
721問下柳俊江la
死黑記........唔係住元朗+吹雞叫人入去.........問佢點解會去lor
ps : 冇見過黑記721後搵佢訪問

記協?法定組織?有咩認受性?收皮啦

奸邪妖獸不是反對「以言入罪」的麼?何解自己卻又向他人以言入罪呢?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 launch_date 於 2020-8-3 04:06 PM 發表

呢招一出,即秒殺,推 ...
咪臭系,7.21走去挑機,衰咗就喊苦減忽....好L瘀囉,又要威又要戴頭盔,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]