• 瀏覽: 4,835
  • 回覆: 40
日本共同社引述解放軍退役軍官楊承軍表示,中國已具備高端導彈防禦技術的關鍵,可以在落地前探測到敵方發射的核導彈,並用核武器進行反擊的預警系統,報道表示,據了解,世界上只有美國和俄羅斯擁有這種技術,如果屬實,將成為中國提升核戰鬥力、改變世界戰略平衡,認為日本有可能需要調查依靠美國「核保護傘」的防衛政策。...

報道表示,楊承軍在5月在內地《祖國》雜誌發表評論文章,表示中國軍方擁有在敵方使用核導彈攻擊的情況下,可在發射後數分鐘內探測,並在落地前進行核反擊的預警系統,強調中國的綜合核戰鬥力不遜色於美俄。

說穿了,最重要個句係"認為日本有可能需要調查依靠美國「核保護傘」的防衛政策"。
日本要開始製造核子武器了。
我不說開始研究,而說開始製造,因日本應已掌握核武的製造方法。
其實日本在二戰時只差幾個月便可做出原子彈。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1541440-20200803.htm

咁支那幾時派連印度都打唔贏既解放軍同"核武"打美國?? 

引用:
原帖由 paoon 於 2020-8-3 12:19 PM 發表
日本共同社引述解放軍退役軍官楊承軍表示,中國已具備高端導彈防禦技術的關鍵,可以在落地前探測到敵方發射的核導彈,並用核武器進行反擊的預警系統,報道表示,據了解,世界上只有美國和俄羅斯擁有這種技術,如果屬實,將成為中國提升核戰鬥力、改變世界戰略平衡,認為日本有可能需要調查依靠美國「核保護傘」的防衛政策。...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15414 ...
日本做原子彈作用不大,要擁核就要做氫彈,但要解決收藏和穩定性問題...未心過到骨...

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-8-3 12:58 PM 發表

日本做原子彈作用不大,要擁核就要做氫彈,但要解決收藏和穩定性問題...未心過到骨...
為何說"日本做原子彈作用不大"?
中共只怕比氫彈炸,唔怕比其他核武器炸?

引用:
原帖由 paoon 於 2020-8-3 01:02 PM 發表

為何說"日本做原子彈作用不大"?
中共只怕比氫彈炸,唔怕比其他核武器炸?
日本做唔到原子彈既
係因為美國唔會比
美國放手日本做原彈,就會代表美國放棄晒太平
日本,韓國 再唔會有美國利益,亦唔會控制到 日本韓國

自己想下點解

不是秘密,有嚴密衞星網可以做到,全世界只有中美俄先有,美國都一早知啦,唔係仲唔先下手咩?

引用:
原帖由 oyear 於 2020-8-3 01:08 PM 發表

日本做唔到原子彈既
係因為美國唔會比
美國放手日本做原彈,就會代表美國放棄晒太平
日本,韓國 再唔會有美國利益,亦唔會控制到 日本韓國

自己想下點解 ...
美帝對日本已經放開左航空母艦限制,
聯合艦隊好快重回世界二哥位置,
下一步講唔定真係會放開核武限制。
如果你話美國驚日本報仇,我敢說世上最了解日本人的,除了日本人自己就係美國。

言論係要警告美國唔好亂嚟,否則一鑊熟

中日簽署不使用核子軍備  日本就可以減低對美國依賴 進一步劃好雙方海界更可踢走美國 日本重獲自由 取代英國地位 對中國來說是百年興盛之基礎

引用:
原帖由 白雲2014 於 2020-8-3 01:19 PM 發表
中日簽署不使用核子軍備  日本就可以減低對美國依賴 進一步劃好雙方海界更可踢走美國 日本重獲自由 取代英國地位 對中國來說是百年興盛之基礎
日本所要的一定唔係咩中日簽署不使用核子軍備條約,當年日蘇互不侵犯條約的教訓仲唔夠?
日本係要"自衛"能力,即係自身具備核反擊能力。
技術上又唔係做唔到,只不過係比美帝限制住。

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-8-3 12:53 發表
咁支那幾時派連印度都打唔贏既解放軍同"核武"打美國?? 
講吓唔好當真!

引用:
原帖由 paoon 於 2020-8-3 01:13 PM 發表

美帝對日本已經放開左航空母艦限制,
聯合艦隊好快重回世界二哥位置,
下一步講唔定真係會放開核武限制。
如果你話美國驚日本報仇,我敢說世上最了解日本人的,除了日本人自己就係美國。 ...
美國唔會怕日本報偷
係美國要借核保護傘黎駐兵,控制東北亞

日本都有核武,美國仲揾咩籍口駐紮

引用:
原帖由 oyear 於 2020-8-3 01:36 PM 發表

美國唔會怕日本報偷
係美國要借核保護傘黎駐兵,控制東北亞

日本都有核武,美國仲揾咩籍口駐紮
美國駐日基地 駐軍數量 及 多年的情報系統滲入 政治 經濟 宗教文化 足以左右日本了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]