• 瀏覽: 21,565
  • 回覆: 149
+16
【豆龍八部】
慕容菜為咗挑起紅豆與綠豆嘅糾紛,故意假傳消息,話有大批紅豆要攻擊綠豆寺,奪取綠豆寺武功秘籍。綠豆得悉後,就去埋伏紅豆…...

#國際人道法(IHL):係一系列基於人道理由、限制作戰方法同手段嘅規則,特別針對因國際性或非國際性武裝衝突引發嘅人道問題。

雖然國際人道法只適用於武裝衝突,但我哋相信其 #人道精神 適用於任何情況,以保護人嘅生命及尊嚴。

紅十字會變「黃十字會」?繼今年六月有紅十字會抽血員身上佩戴仇警飾物,該會近日再出現「公關災難」,該會在Facebook專頁發文,借四格漫畫宣傳國際人道法,惟當中內容卻被指是影射及抹黑警方。

紅十字會上載四張以「豆龍八部」為名的漫畫故事圖片,宣稱推廣「國際人道法」。惟在其中一格漫畫中,有「綠豆兵」表示「佢哋係平民」,另一格漫畫則有「綠豆兵」之間的對答,更有一名「綠豆兵」指「有殺錯無放過啦梗係」。

有網民質疑,漫畫中的「綠豆兵」影射身穿綠色防暴衣的香港警察,隨即在網絡上成為熱話,「嬲嬲」的數字逾千。

即使紅十字會事後解畫,稱漫畫是推廣「國際人道法」,指出須區分平民以保護沒有參與衝突的人,強調絕無任何影射意圖,重申不參與有關政治的爭論,惟很多網民並不收貨。

請高層出來解釋當中嘅意思?

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2020/0803/482357.html

紅十字會無得救!😖

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-8-3 12:01 PM 發表
【豆龍八部】
慕容菜為咗挑起紅豆與綠豆嘅糾紛,故意假傳消息,話有大批紅豆要攻擊綠豆寺,奪取綠豆寺武功秘籍。綠豆得悉後,就去埋伏紅豆…...

#國際人道法(IHL):係一系列基於人道理由、限制作戰方法同手段嘅規則,特別針對因國際性或非國際性武裝衝突引發嘅人道問題。

雖然國際人道法只適用於武裝衝突,但我哋相信其 #人道精神 適用於任何情況,以保護人嘅生命及尊嚴。

11 ...
紅十字會高層要撤換...

叫黃屍狗去捐囉,我已經冇捐了!

引入中國紅十字會,代替黃十字會

黃十字高層, 仍然龜縮? 我暫時無去捐血了.

完全睇唔出點推廣國際人道法囉

似係嘲諷英軍

踢爆英軍屠戮阿富汗平民
踢爆英軍屠戮阿富汗平民
踢爆英軍屠戮阿富汗平民

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-8-3 12:01 PM 發表
【豆龍八部】

11 ...
雁門關在山西北部,還有可疑的“紅豆”,這是指內地了

引用:
【豆龍八部】

11 ...
紅十字會識咩叫國際人道法嗎?

黑暴聯群襲擊市民時佢係邊?
黑暴破壞民用設施, 破壞市民既商戶時佢係邊?
黑暴放火燒市民時佢又係邊?

紅十字會對黑暴手足所做既一切反人類反社會既行為, 視而不敢談, 學咩人講人道法?
紅十字會唔只變黃十字會, 已經係黑十字會了!

不如佢索性話唔歡迎藍屍捐血好過啦~

香港黃曱甴會,見到就憎!!

黃十字會到今日都仲要 火上加油,
似乎係唔想市民忘記佢係黃十字會。

睇嚟血庫無血係黑曱甴攬炒目標

政府係咪應該要手起刀落揾幾個高層際旗?

引用:
【豆龍八部】

11 ...
無問題, 已有黑警務處, 有紅教育局, 紅國安, 紅律政署, 紅到黑曬海關....  乜野茅招都有..
黃十字 紅十字 無得鬥. 仲嘈乜呢.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]