• 瀏覽: 958
  • 回覆: 14
尋日,親身目測旺角天橋,外傭照常衆集,如常無帶口罩。

街邊煙民如常除罩吸煙。亦有人無故不戴口罩。

無論推出任何辣招,若不執法,立來何用?
自律的市民,無立法都會合作抗疫。
法例是針對不合作的一群。
立完例不執法,平白要合作的一群承受約束,承受影響,但對不合作的一群卻毫無影響。

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
政府應立刻動員嘆世界中的公務員,上街執法,尤其受疫情影響,工作量大減的一批。
呢班食公家糧的人,不受疫情影響就業,還有特別假期。
警察工作量已太多,叫呢班人出嚟抗疫,合情合理。

知道共產黨為甚麼成功了嗎?
因為唔似得香港呢種公務員制度, 
每4-5 個人里就有一個係共產黨員或其直系家人, 
而且不作為, 下次就可能88 了. 

不停推新措施,但又不嚴格執行,等如無用

政府無生殺之權,所以下面懶懶閒。

共產黨是一個組織,八九千萬人同心協力做亊。所以共產黨説;共產黨要做,一定行。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-3 14:59 發表
政府無生殺之權,所以下面懶懶閒。

共產黨是一個組織,八九千萬人同心協力做亊。所以共產黨説;共產黨要做,一定行。
不是沒權,而是有權不敢用。
不敢炒懶的公務員,黃的公務員
不敢告所謂平民,所謂初犯者

所以,無人驚政府

八九千萬黨員分布到全國每個角落,下面發生的亊,黨中央很快知道,政策總能及時下達。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-3 15:02 發表

不是沒權,而是有權不敢用。
不敢炒懶的公務員,黃的公務員
不敢告所謂平民,所謂初犯者

所以,無人驚政府
沒有生殺之權,不能話炒就炒,即是吹佢唔脹。

whatsapp睇到

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-3 16:44 發表

whatsapp睇到
封完點制止本地傳播?
始終要加強執法。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-3 16:46 發表

封完點制止本地傳播?
始終要加強執法。
當然2樣都要做,好似我係讚成禁足!但都要有晒計劃唔能夠一刀切,唔係只會攪到禁堂食咁,只會加劇武肺傳播既機率。但唔代表咁就夠;仲要做咩?就係節流,你保到內唔再散播!但計續放免檢人仕入來... 你裡面做得幾好都冇用啦

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-8-3 17:01 發表

當然2樣都要做,好似我係讚成禁足!但都要有晒計劃唔能夠一刀切,唔係只會攪到禁堂食咁,只會加劇武肺傳播既機率。但唔代表咁就夠;仲要做咩?就係節流,你保到內唔再散播!但計續放免檢人仕入來... 你裡面做得幾好都冇用啦 ...
計我話,禁乜都好,都要認真執法。

否則以外傭嚟講,直接製造橋梁俾病毒由a家庭傳去bcde家庭,明明已經有限衆令,口罩令。但,無人去執法囉。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-3 18:35 發表

計我話,禁乜都好,都要認真執法。

否則以外傭嚟講,直接製造橋梁俾病毒由a家庭傳去bcde家庭,明明已經有限衆令,口罩令。但,無人去執法囉。
agree with u

太多磚家你一言我一語😓😓

希望政府公佈一下罰單數字和執法情況

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]