• 瀏覽: 38,919
  • 回覆: 170
有將軍澳街坊日前在Facebook群組發文,表示和女朋友在單車徑踩單車期間,有一名小朋友突然駛出,他急煞停,女朋友則收掣不及而「炒車」倒地,...

表示自己日前和女朋友在將軍澳海濱踩單車期間,落斜時前面有個小朋友突然駛出,他緊急煞停後,「女朋友架車就撞咗上嚟然後仆低咗」整個人倒地受傷。從他上傳的照片中可見,其女友手腳多處擦傷流血,單車褲更被擦破,傷口清晰可見。

男網民表示沒有怪責小朋友,但和小朋友同行的爸爸卻沒有作出半句關心說話。「先唔講佢已經行住喺單車路小朋友隔離,睇住佢霸咗半條車路,想講嘅係其實發生咗意外大家都唔想,但係當我女朋友仲跌咗喺度唔郁嘅時候,連途人都過嚟詢問睇吓有冇事嘅時候,轉個頭就唔見咗人。」他表示,不是想追究誰對誰錯,但該位爸爸居然「就咁就走咗去」,男網民直斥對方無同理心,「連道歉都無聲,會唔會真係有點過分…」

香港就係有呢D自私嘅父母才會出現一大堆口講民主自由但又侵害同傷害別人利益搞破壞嘅暴徒曱甴!
香港今時今日搞成咁唔係無原因, 呢類怪獸父母難辭其咎

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1831852/即時-港聞-情侶踩單車避小朋友炒車受傷-爸爸無道歉帶子一走了之

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!

個個義屎口講肯為民主自由犧牲, 但個個都一走了之, 千祈唔好話起外國可以為民主貢獻! 睇下64出走果班人變得完全無聲無色就知起外國吠係完全無用

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-3 09:57 AM 發表
跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
佢地介意條麻甩佬帶埋個仔走咗去連sorry都無聲姐

唯有試下開帖 之後再睇下點

好彩兩條友無汽油彈係身

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 09:52 AM 發表
有將軍澳街坊日前在Facebook群組發文,表示和女朋友在單車徑踩單車期間,有一名小朋友突然駛出,他急煞停,女朋友則收掣不及而「炒車」倒地,...

表示自己日前和女朋友在將軍澳海濱踩單車期間,落斜時前面有個小朋友突然駛出,他 ...
成件事得事主講 . 道理一定係晒事主個邊 .

主事都講係落斜位 . 係咪要慢慢踩呀 . 踩得快收唔切 . 甘咪炒粉囉 .

有小朋友駛出來 . 即係十字路口啦 . 落斜位加十字路口 . 正常都係慢踩 . 見到人都收唔切 . 大家可以想像事主踩得有幾快 .

呢家 D 人 . 自已唔岩重可以出 post 屌九人 . 真係不能知所謂 ...

唔使咁勞氣, 上得網就預咗有唔同意見, 唔叫個仔道歉只會令個細路以為自己可以唔理其他人, 係一種潛移默化嘅教育絕不是好事來!
兩男女唔啱一樣會好似你咁小佢地!
引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:25 AM 發表

成件事得事主講 . 道理一定係晒事主個邊 .

主事都講係落斜位 . 係咪要慢慢踩呀 . 踩得快收唔切 . 甘咪炒粉囉 .

有小朋友駛出來 . 即係十字路口啦 . 落斜位加十字路口 . 正常都係慢踩 . 見到人都收唔切 . 大家可以想像事主踩得有幾快 .

呢家 D 人 . 自已唔岩重可以出 post 屌九人 . 真係不能知所謂 ... ...

這些小傷都要上報

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:31 AM 發表
唔使咁勞氣, 上得網就預咗有唔同意見, 唔叫個仔道歉只會令個細路以為自己可以唔理其他人, 係一種潛移默化嘅教育絕不是好事來!
兩男女唔啱一樣會好似你咁小佢地!
...
個 D 地方跟本就唔可以踩得快架啦 . 唔通事主慢慢踩會收唔切咩 .

佢地會炒會受傷就係因為踩得快 .

點解佢地唔認為自己有錯而講對方錯晒呢 ..

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:00 AM 發表
個個義屎口講肯為民主自由犧牲, 但個個都一走了之, 千祈唔好話起外國可以為民主貢獻! 睇下64出走果班人變得完全無聲無色就知起外國吠係完全無用 ...
攪革命喎,佢話佢

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

佢地介意條麻甩佬帶埋個仔走咗去連sorry都無聲姐
公眾地方 . 事主差 D 撞到人 . 重要對方同事主道歉 . 真係路權能就大能晒 .

如果係小朋友爸爸出 post . 可能就係另一個故事啦 .

如果撞條細路你估結果條佬會唔會唔出聲一走了之?
社會道德係雙向, 你想人地對你好, 就應該對人好!
引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:41 AM 發表

公眾地方 . 事主差 D 撞到人 . 重要對方同事主道歉 . 真係路權能就大能晒 .

如果係小朋友爸爸出 post . 可能就係另一個故事啦 .

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]