• 瀏覽: 47,850
  • 回覆: 224
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 男E 於 2020-8-3 09:45 AM 發表
銅鑼灣大部分餐廳午市只有數枱客人,僅有幾間食肆有人排隊買外賣。茶餐廳經理莫小姐表示,昨日是疫情爆發以來,生意最差的一個周日,反而平日有上班族買外賣,生意稍好,但只有數千元生意,未能拉上補下。她續指,雖然政府已經取消全日禁堂食,但禁聚令亦使生意下跌不少。莫小姐建議政府推行「禁足令」,盡快解決疫情,生意才會好轉,直言「長痛不如短痛」。

生意大減  食肆被迫炒人

至於旺角西洋 ...
無遊客,home office,香港早已走向敗運

有限棸令,堂食又唔可以多人,人流少,生意少,正常啦

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-3 11:05 AM 發表

點解唔封關
點解要封關

引用:
原帖由 gspqr 於 2020-8-3 03:06 PM 發表

武漢封城期間,好多人冇野做,轉行去做"外賣小哥",負責送飯,送貨,政府係允許的.
呢啲人全部都要經常檢測,要係無感染先可以去做,並唔係隨便就做得嘅。
香港要做都係要一樣咁先至得,而且啲檢測完全要做到快篩,絕對唔可以好似現在咁,要幾日先至出到結果。
盧寵茂都講過啦,人地大陸做快篩,幾個鐘就出到結果,香港仲落後人地咁多,但就始終都唔肯學大陸咁做。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-3 11:05 AM 發表

點解唔封關
請教一下,咩叫封關?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-3 03:18 PM 發表

呢啲人全部都要經常檢測,要係無感染先可以去做,並唔係隨便就做得嘅。
香港要做都係要一樣咁先至得,而且啲檢測完全要做到快篩,絕對唔可以好似現在咁,要幾日先至出到結果。
盧寵茂都講過啦,人地大陸做快篩,幾個鐘就出到結果,香港仲落後人地咁多,但就始終都唔肯學大陸咁做。 ...
其實香港地細,就算冇外賣仔,物資分配都解決到.停工停課禁娛樂,人流馬上少9成.其實武漢個陣都未有快篩技術,經濟停擺半個月已經見效

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 03:05 PM 發表

即係不是禁足啦
唔好咁幼稚照字面解啦...

世界各地都停市都係大同小異..., 唔係做多一點做少一點就“即係唔係”...

引用:
原帖由 gspqr 於 2020-8-3 03:11 PM 發表

武漢人係可以出街的. 我封城就開始睇武漢Dyoutuber,直播自己出街買菜,買藥. 條街冷清左啲,但唔少商店仍然有開
你放啲片係農曆年前後封城係點嘅

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 03:30 PM 發表

你放啲片係農曆年前後封城係點嘅
上邊武漢條片就係2月3日映.
唔知你想嘈乜.你以為的禁足,係唔係要用木板封住屋企對門先叫封?
新彊烏魯木齊的所謂封城,街上仍然有車人通行,大陸都冇打算一刀切,否則個城巿點運作.

https://www.youtube.com/watch?v=hnCwDet5Qu0

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 01:15 PM 發表

仲武肺,有無睇新聞?病毒早係其他國家存在
唱衰自己國家你會開心啲?
香港已完,3️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣👮🏿‍♂️4️⃣👨‍👩‍👦‍👦

引用:
原帖由 男E 於 2020-8-3 09:45 AM 發表
銅鑼灣大部分餐廳午市只有數枱客人,僅有幾間食肆有人排隊買外賣。茶餐廳經理莫小姐表示,昨日是疫情爆發以來,生意最差的一個周日,反而平日有上班族買外賣,生意稍好,但只有數千元生意,未能拉上補下。她續指,雖然政府已經取消全日禁堂食,但禁聚令亦使生意下跌不少。莫小姐建議政府推行「禁足令」,盡快解決疫情,生意才會好轉,直言「長痛不如短痛」。

生意大減  食肆被迫炒人

至於旺角西洋 ...
老細有理據禁足炒哂所有人,一了百了

引用:

點解唔封關
我諗佢話封關,應該係人同貨都唔俾入口,封關三個月乜都搞惦晒啦,因為全部人都死晒

引用:
原帖由 bbfc5586 於 2020-8-3 04:10 PM 發表

我諗佢話封關,應該係人同貨都唔俾入口,封關三個月乜都搞惦晒啦,因為全部人都死晒
封關從來都係封人

唔係封貨

引用:

點解唔封關
要求全面封關
即係要求斷哂香港對外人流物流
到時有錢都買唔到食物
更冇醫藥用品入港
睇下到時係病死先定餓死先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]