• 瀏覽: 31,593
  • 回覆: 194
+6
亞博方艙醫院啟用首日即出錯!亞博檢疫設施昨日(1日)起啟用,至今收治31名病人,惟醫院管理局總行政經理何婉霞今日(2日)表示,昨日下午4時許,醫管局按名單安排一名女士由救護車送往亞博方艙醫院,惟醫生於晚上10時透過電腦系統覆核病人資料時,發現並無該名病人檢測「陽性」的記錄,即她並非確診病人。

醫生今晨再次確定該病人並非確診病人,立即將她轉送瑪嘉烈醫院進行檢測,證實呈陰性。該女士昨晚一直留在自己的獨立病格,並無與其他病人進行接觸,5期間有佩戴外科口罩。

何婉霞指,該女子得悉出錯事件後,明白局方難處,並對此感諒解。至於局方發現出錯事件後,已即時檢視入院人士流程,包括加強核實名單上人士的化驗結果,又指出錯與亞博館新運作模式有關,
「希望大家理解亞博館措施為新運作模式,成個程序好趕、好多病人需要處理!」
何婉霞表示明白「忙」及「趕」並非藉口,但仍希望市民諒解,強調會再與衞生防護中心檢討流程,避免發生同類事件,又指在病人送往亞博途中會有幾個「站」核對資料,承認核對時或不夠嚴謹引致出錯,對因此引起失誤致歉,
「對個時可能會對錯咗,會搵多幾個站,大家『幫吓眼』,希望減少漏誤。」
亞博設500張病床 主收輕症患者
亞洲博覽館社區治療設施昨日(1日)中午12時正式啟用,截至今日中午有31名病人入住,該設施有500張病床,主要接收18至60歲的新冠肺炎患者,入住的患者會按性別劃分,每張病床有隔板分隔,場館亦有2個公共空間,放置電視及沙發;每個病格則設有書桌、儲物櫃、枱燈等。設施會接收輕微穩定的確診者,直至化驗結果轉爲陰性並完全康復。

痴線架咩咁都得 冇病變有病!

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2712747/【醫管局出錯】無病女子被送亞博方艙醫院 與31名確診者同住一晚

政府好野,支持政府繼續害人😃

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-8-3 09:16 AM 發表
支持黑醫護繼續害人就真

果個女子唔知自己會被送去果度?唔會問一問?系咪醫管局裡面有內鬼,故意安排錯,等政府揹鍋?

引用:
原帖由 唔睇大台 於 3-8-2020 09:10 AM 發表
亞博方艙醫院啟用首日即出錯!亞博檢疫設施昨日(1日)起啟用,至今收治31名病人,惟醫院管理局總行政經理何婉霞今日(2日)表示,昨日下午4時許,醫管局按名單安排一名女士由救護車送往亞博方艙醫院,惟醫生於晚上10時透過電腦系統覆核病人資料時,發現並無該名病人檢測「陽性」的記錄,即她並非確診病人。
https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/ima ...
幫佢製造擴體!?唉!一句唔好意思!係漏洞,不是錯誤!😹

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2020-8-3 09:22 AM 發表

支持黑醫護繼續害人就真
心照啦

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-8-3 09:16 AM 發表
支持香港政府繼續害人

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2020-8-3 09:22 AM 發表

支持黑醫護繼續害人就真
跟本就係黑醫同女曱甴合作屈九政府 ..

香港呢關九成九過唔到 . 太多人拖政府後腳 .

真係診佢病 囉佢命

正常心態既市民自求多福吧 .

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 09:32 AM 發表

跟本就係黑醫同女曱甴合作屈九政府 ..

香港呢關九成九過唔到 . 太多人拖政府後腳 .

真係診佢病 囉佢命

正常心態既市民自求多福吧 .
絕對正確,黑醫護同黑教影響深遠

香港政府Good Job!,阿爺非常高興

馬慧儀又話無人手不足問題?
點解人手充足都會搞錯?
馬慧儀快啲出嚟向公眾交代!

根本HK醫療系統就好落後
抄(入)黎抄(入)去.........對黎對去........點會唔錯

話就話私隱姐......根本就唔9識用科技

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2020-8-3 09:10 AM 發表
https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/ima ...
黑醫護話個人私隱好重要!只可以用編號去代替人名,所以發生呢D事正常不過。

引用:
幾好既設備去到香港醫護手中,都可以出事

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]