• 瀏覽: 4,826
  • 回覆: 49
引用:
原帖由 starr 於 2020-8-3 08:59 PM 發表

1.內地仲有好多落後地區
2.就算單比較深圳,香港750萬人口,深圳過千萬人口,人均都仲係香港高d,更重要係香港富起來已經30年,有更多積累
落後地區仲有幾多個?習大大話今年內要所有貧困縣脫貧,同一時間香港有幾多人仲住緊劏房等上公屋?
你要比人均GDP. 澳門仲高你香港成條街
香港富起來30年咁又點?而家咪停濟不前咯,俾人爬頭仲系度自我感覺良好,一d危機意識都無

的確, 從前香港硬件比內地好, 做成先進錯覺. 但其基礎理論研究只不過是歐美衍生出來. 用別人的模型,加入本土數據完成研究

不但醫療, 其他領域如金融, 服務業等, 都有這錯覺,

好像是香港最自豪都金融, 號稱國際金融中心, 連一間本土做基地跨國銀行或投行都無,

自詡資訊比內地開放又是金融中心, 也沒有產出像彭博這類大型財經資訊公司

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-3 09:47 AM 發表

支咩援吖

成件事有無徵詢過香港人

係「邊個」決定

根本香港政府自把自為配合中國劇本

武漢肺炎本身就係中國搞出嚟

「就算」入來做檢疫甚麼甚麼都充其量只係中國執返自己啲蘇州屎

唔好講到成件事好似中國好英雄俠義咁

係中國自己傳啲病毒俾全世界之後自己收拾手尾而已 ...
你記住千祈咪用大陸嘢, 有事自己花$2-3000去驗

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-3 07:45 AM 發表
香港比大陸先進
不過... 反而係大陸支援香港抗疫,點解呢?

香港肯定比大陸有錢,醫療硬件肯定比內地好
黑醫黑護又話自己有幾勁,踩低大陸醫療
點解搞到今日咁呢?

在我看來不外乎兩樣野:
1. 政治體制 --- 香港政府做乜都有人反反反,官員畏首畏尾,疫情下更有60萬人鬥氣播毒
2. 個人質素 --- 香港人只係冇得去餐廳都發晒爛渣,內地人可以99%人留家比港人更富社會責任感 ...
仲講香港比國內先進,哈,哈……,廿年前就是!

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2020-8-4 01:59 發表

仲講香港比國內先進,哈,哈……,廿年前就是!
以主要城市比的確係,由建設到規劃成個尖沙咀銅鑼灣咁,但去二三線城市就…對比廿年前唔太差嘅

引用:
原帖由 starr 於 3-8-2020 07:45 發表
香港比大陸先進

點解搞到今日咁呢?

在我看來不外乎兩樣野:
1. 政治體制 --- 香港政府做乜都有人反反反,官員畏首畏尾,疫情下更有60萬人鬥氣播毒
2. 個人質素 --- 香港人只係冇得去餐廳都發晒爛渣,內地人可以99%人留家比港人更富社會責任感 ...
深入去了解共產黨,他比較類比佛教思想,而非基督教派,引導人向平發展,減少惡性爭鬥,主張比較平和的生活。差別在於「多黨競爭」與「多黨合作」,要你合作,即是配合發展,別作無謂爭鬥,減低社會壓力。這種和諧思維,令人得到生活安穩感,是民主自由社會的人民無得到的幸福。

香港領先大陸唔係錢
講錢講資產一定唔夠黨多

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-3 09:47 AM 發表

支咩援吖

成件事有無徵詢過香港人

係「邊個」決定

根本香港政府自把自為配合中國劇本

武漢肺炎本身就係中國搞出嚟

「就算」入來做檢疫甚麼甚麼都充其量只係中國執返自己啲蘇州屎

唔好講到成件事好似中國好英雄俠義咁

係中國自己傳啲病毒俾全世界之後自己收拾手尾而已 ...
西班牙2019年3月時候,已經有新冠病毒啦
中國內地由今年3月8日起到7月尾都冇向香港輸入病例。
即係話,香港今時今日嘅病毒係由外國輸入,中國內地醫護係黎幫外國同香港人執手尾

Coronavirus traces found in March 2019 sewage sample, Spanish study shows
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN23X2HQ

MADRID (Reuters) - Spanish virologists have found traces of the novel coronavirus in a sample of Barcelona waste water collected in March 2019, nine months before the COVID-19 disease was identified in China, the University of Barcelona said on Friday.

https://www.ub.edu/web/ub/en/menu_eines/noticies/2020/06/042.html

SARS-CoV-2 detected in waste waters in Barcelona on March 12, 2019

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2020-8-4 04:47 AM 發表
香港領先大陸唔係錢講錢講資產一定唔夠黨多
總量唔夠內地多,咁就計人均

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-3 07:45 發表
香港比大陸先進

點解搞到今日咁呢?

在我看來不外乎兩樣野:
依家錢都唔系,收入香港較高,但生活費高好多。相對而言大陸人生活普遍更富裕。

大陸任何事情都在不斷進化之中,其速度之快,佢地自己都搞唔清。

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-8-3 09:33 AM 發表

不一定
香港醫院崇洋
要買西方貴野
反而在國內
國產器材平
使用率高過香港
例如治療癌症的放射治療機
起碼病人唔使等一年半載
唔一定
緊急的不用等太久
我雖然唔想做代表
但係屬於親身經歷
鼻咽癌3期
第一個月做檢查加做模
第二個月就開始電療化療 (33次電療+3次化療)

香港醫管局同黑醫護既官僚化同自私程度比大陸更先進

今天他們顛倒黑白,將全世界最優秀、曾經受沙士及肺疫考驗嘅香港醫療系統詆毀到一文不值。他們來港生仔治重病打防疫針,不就是香港醫護專業可信嗎?

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2020-8-4 02:32 AM 發表

以主要城市比的確係,由建設到規劃成個尖沙咀銅鑼灣咁,但去二三線城市就…對比廿年前唔太差嘅
咁你唔將大陸二三綫城市同東坪洲比,0n9!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]