• 瀏覽: 8,588
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
+2
疫下禁堂食,令外賣即棄餐具垃圾激增,惟有曾推出自攜餐具外賣自取的食店,卻被食環署警告,指將烹煮好的食物給予食客自攜的器皿...

食環署及環保署做野方向長期不協調,難以做好減廢

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200803/mobile/bkn-20200803045802420-0803_00822_001.html

不可讓客人接觸食物???
求詳解 

「獲告知不可讓客人接觸食物」

標題9唔搭8

防疫為先啦,個客有病毒,通過餐具傳播點搞?! 環保緊要定抗疫緊要?!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-3 06:42 AM 發表
「獲告知不可讓客人接觸食物」

標題9唔搭8
東方憎政府出名,但標題岸鳩

香港法例長期大落後,食環都係跟法例做。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-3 06:46 AM 發表
防疫為先啦,個客有病毒,通過餐具傳播點搞?! 環保緊要定抗疫緊要?!
佢話「不可讓客人接觸食物」,即係個客自己放落食物盒都唔可以
你不如叫食肆唔好收錢添,通過金錢傳播點搞?!
不如唔好俾人坐添,通過坐椅傳播點搞?!

真正多能如,政府能樣樣講環保擾民,人家帶餐具關你7事咩,真正廢官加廢部門

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-3 06:36 AM 發表
疫下禁堂食,令外賣即棄餐具垃圾激增,惟有曾推出自攜餐具外賣自取的食店,卻被食環署警告,指將烹煮好的食物給予食客自攜的器皿...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200803/photo/bkn-20200803045802420-0803_00822_001_01b.jpg?20200803050409

新 ...
食環署一向係咁,大事唔敢做,專蝦小商人小市民……

中環黑暴期間,街邊無晒垃圾桶,食環就成日捉人掉垃圾

去開有間茶餐廳,禁食令老闆係門外放幾張櫈…係櫈,方便啲客坐係度食,食環走嚟警告話佢攞櫈阻街……個度係私家掘頭街,當日政府已宣佈第二日解除禁食令

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-3 06:36 AM 發表

?20200803050409

新 ...
食客自攜餐具 ..

真心問 . 堂食食完肚屙 . 係食店既問題 . 定係食客既問題 .

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 07:00 AM 發表

食環署一向係咁,大事唔敢做,專蝦小商人小市民……

中環黑暴期間,街邊無晒垃圾桶,食環就成日捉人掉垃圾

去開有間茶餐廳,禁食令老闆係門外放幾張櫈…係櫈,方便啲客坐係度食,食環走嚟警告話佢攞櫈阻街……個度係私家掘頭街,當日政府已宣佈第二日解除禁食令 ...
阻街同掘頭路係兩回事 . 唔通係屈頭路就可以霸晒成條街 ..

我個人對於自攜餐具購買食物有很大抗拒。
個人餐具未必衛生乾淨, 接觸到食店餐具食物,容易公共傳染

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 07:00 AM 發表
食客自攜餐具 ..
真心問 . 堂食食完肚屙 . 係食店既問題 . 定係食客既問題 .
一向都有咁架啦
小朋友唔只自攜餐具,帶埋鉸剪仔添

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 07:05 AM 發表

阻街同掘頭路係兩回事 . 唔通係屈頭路就可以霸晒成條街 ..
人哋係禁食令個兩日係店前放幾張櫈,係無阻人,而且個條街係大廈後門,無乜人行,無車入

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-8-3 06:56 AM 發表

佢話「不可讓客人接觸食物」,即係個客自己放落食物盒都唔可以
你不如叫食肆唔好收錢添,通過金錢傳播點搞?!
不如唔好俾人坐添,通過坐椅傳播點搞?! ...
在國內銀錢上真係揾到病毒,甘收錢可以電子支付,減少接觸唔係理想啲?!

唔俾人坐唔係無試過,俾人吊到暈啫,香港人自我生存能力下降。

我都認識少,請教下黃生旗下食店有乜食物係可以個客自己放入食物盒?! 我諗到就可能得蛋糕果啲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]