• 瀏覽: 9,481
  • 回覆: 120
+3
新冠肺炎第3波疫情嚴峻,政府日前推出禁堂食規定短短5日,估計已製造2.5億件塑膠餐具垃圾,對已屆爆滿的堆填區造成更大壓力...

星星做左接近10年,話仲研究緊減即棄餐具

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200803/mobile/bkn-20200803050012296-0803_00822_001.html

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-3 06:31 AM 發表
新冠肺炎第3波疫情嚴峻,政府日前推出禁堂食規定短短5日,估計已製造2.5億件塑膠餐具垃圾,對已屆爆滿的堆填區造成更大壓力...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200803/photo/bkn-20200803050012296-0803_00822_001_fb.jpg?20200803050408

星星做左接近10年,話仲研究緊減即棄餐具

新聞來源連 ...
樓主,有乜好提議?

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 06:32 AM 發表

樓主,有乜好提議?
無強制措施無得減

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-3 06:46 AM 發表

無強制措施無得減
而家咪問你有咩提議囉!批評有邊個唔識呀!

有強制措施是大前提

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 06:49 AM 發表

而家咪問你有咩提議囉!批評有邊個唔識呀!
參考國內立法規管餐具物料可能對環境好啲

D專家啱啱先建議堂食都用即棄餐具...

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-3 07:19 AM 發表
有強制措施是大前提
你就無更具體提議???

環保L出來

而家喺特殊情況。

口罩都唔環保,唔通唔俾用?定大熱天時大熱天時都唔俾人換?

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 06:32 AM 發表

樓主,有乜好提議?
自備餐具,碗碟就比較難,做得幾多得幾多。

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-8-3 08:18 AM 發表

自備餐具,碗碟就比較難,做得幾多得幾多。
咁你有咩好提議?

睇標題便知是毒粉,即棄餐具每日都很多,黑妓做井底盲蛙,以自己的平台去狗噏玩針對

引用:
原帖由 哈囉小菠菜 於 2020-8-3 08:16 AM 發表
而家喺特殊情況。

口罩都唔環保,唔通唔俾用?定大熱天時大熱天時都唔俾人換?
環保意識本是可做幾多得幾多,強制對人對事未必好,地球要舒服,人都要舒服,先可天人合一。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]