• 瀏覽: 9,474
  • 回覆: 6
+3
引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 06:32 AM 發表

樓主,有乜好提議?
自備餐具,碗碟就比較難,做得幾多得幾多。

引用:
原帖由 哈囉小菠菜 於 2020-8-3 08:16 AM 發表
而家喺特殊情況。

口罩都唔環保,唔通唔俾用?定大熱天時大熱天時都唔俾人換?
環保意識本是可做幾多得幾多,強制對人對事未必好,地球要舒服,人都要舒服,先可天人合一。

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 08:20 AM 發表

咁你有咩好提議?
都話左自備餐具。呢個係我可以做得到同做緊。

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 08:52 AM 發表

而家講疫情,人人自備餐具,你確保個個人無感染餐具無病毒?
總好過一味問人對策,自己咩都唔做?我從冇講過防病毒,呢個標題,吾系講環保?

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-8-3 09:08 AM 發表

自備餐具係有紀律,有同理心,好positive既表現,有高尚既情操
但係大部分人都冇呢種紀律,同理心,positive既表現,高尚既情操所以就屌正苦?
邊度有咁偉大,最近呢半年,外賣多左,好多即用餐具,掉而可惜,預期要留空位擺放又要位,不如減少,清潔匙叉,點都比冼碗容易啲。我只能這樣而。

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-3 09:57 AM 發表

咁你就大錯特錯. 疫情之下絕對不應自備外賣容器因為你不可能保證自己唔係帶病毒者, 你隨時係好心做壞事將病毒不知不覺地傳開去. 加拿大超市現在絕不鼓勵什至禁止顧客使用環保購物袋.

啲環保L乜都會嘈一餐. 冇錯, 在禁堂食期間我哋係無可避免地用多咗即棄餐具. 但同一期間, 我哋留咗好多時間在屋企, 搭少好多車呢度去嗰度去. 搭飛機郵輪去旅行更加諗都唔使諗, 炭排放比以前少咗不知幾多. 拉上補下 ...
你又知道我在那開餐?你又知我生活模式?我冇講過為環保出力,我只係覺得掉咗啲即棄餐具可惜,又吾想留位擺。
新冠肺炎,口水傳播是其一,如果即棄餐具,即條傳染鍊有幾多層?
自備餐具,又有幾多層?

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-3 10:35 AM 發表

請睇我在#53的意見. 應該好適合你的生活模式.
你呢類人,咪係只識話人,扮嘢聖人,一句到尾,我既生活,關你叉事。
你老幾?駛吾駛你比意見。

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]