• 瀏覽: 9,475
  • 回覆: 120
+3
挑!快D全港禁足令算膠數, 咪叉煩啦!

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-3 07:53 AM 發表
D專家啱啱先建議堂食都用即棄餐具...
果D磚家,除左反中,生安白造,都唔知個腦諗乜

又係方向報,有破壞無建設

d 餐具可以留返遲d用, 冇人叫你即刻掉

講污染環境口罩咪仲厲害,咁你係咪唔帶?針無兩頭利。三十幾度,你叫環保𨶙唔好開冷氣呵笨😜

環保署算吧啦 好多代用品代替膠袋都唔用 香港所有回收場 淨係識收政府補貼乜嘢都冇做過 乜嘢事都係市民交數呢個香港政府真係好容易做 使鬼大專畢業小學生都應付有餘

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-3 09:57 AM 發表

咁你就大錯特錯. 疫情之下絕對不應自備外賣容器因為你不可能保證自己唔係帶病毒者, 你隨時係好心做壞事將病毒不知不覺地傳開去. 加拿大超市現在絕不鼓勵什至禁止顧客使用環保購物袋.

啲環保L乜都會嘈一餐. 冇錯, 在禁堂食期間我哋係無可避免地用多咗即棄餐具. 但同一期間, 我哋留咗好多時間在屋企, 搭少好多車呢度去嗰度去. 搭飛機郵輪去旅行更加諗都唔使諗, 炭排放比以前少咗不知幾多. 拉上補下 ...
你又知道我在那開餐?你又知我生活模式?我冇講過為環保出力,我只係覺得掉咗啲即棄餐具可惜,又吾想留位擺。
新冠肺炎,口水傳播是其一,如果即棄餐具,即條傳染鍊有幾多層?
自備餐具,又有幾多層?

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-3 07:53 AM 發表
D專家啱啱先建議堂食都用即棄餐具...
總之你點做我都要吠啦!汪汪

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-8-3 10:31 AM 發表

你又知道我在那開餐?你又知我生活模式?我冇講過為環保出力,我只係覺得掉咗啲即棄餐具可惜,又吾想留位擺。
新冠肺炎,口水傳播是其一,如果即棄餐具,即條傳染鍊有幾多層?
自備餐具,又有幾多層? ...
請睇我在#53的意見. 應該好適合你的生活模式.

引用:
原帖由 luckkong 於 2020-8-3 08:50 AM 發表
的確係如舊, 想半不想半, 只想一表面, 不想深層!
話又如何?係抵話就要受, 有乜問題?
不是學泛派為反而罵的話,
又有乜問題?

嗱!意見不是個個原閒想,
我話完, 我肯留意見又如何?
千字文過後, 政府真的會收先算啦!

根本可以好簡單, 問題只是香港文化未有,
要做都要店舖配合才可!

借此機會, 同時配合推動環保文化,
膠飯盒留給有需要者 ...
如果你個餐盒唔乾淨有菌,店員同廚房接觸到就有機會污染其他餐盒或用具,造成交叉感染,唔通你叫店員每次攞完一個餐盒就去洗手或者換手套?

其次香港絕大部分食店特別係廚房裡面根本就冇地方放D客嘅餐盒,亦唔可能搵專人去跟住邊個餐盒係屬於邊個客,除非間舖好得閒冇咩生意,到時入錯餐盒又要重新整過結果仲唔環保。

自己帶container有五毛賠囉

症情咁樣,仲要考慮埋環保?!
邊樣重要啲呀

ON膠膠, 外國超市不准用自備購物袋?
理由就是怕交叉感染?

ON膠膠, 用下個腦啦,
不如直接立例客人入超市不准用手接觸任何貨物,
想要乜, 一定要店員幫你放入藍好唔好?
仲有D購物藍及手推車任人接觸, 千其唔好用呀!
最好就係每入一次, 派一次即棄手套便是!
其他所有門市任何店舖都係呀!

挑, 防疫極端程度, 仲恐怖過環保L!
全民出街要穿太空衣算啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 06:49 AM 發表

而家咪問你有咩提議囉!批評有邊個唔識呀!
你食屎啦,每月收四十萬人工高官返工坐辦公室嘆冷氣食外賣?  啲人有建議又如何,林鄭柒婆會聽咩?

引用:
原帖由 gisanim 於 2020-8-3 10:38 AM 發表
如果你個餐盒唔乾淨有菌,店員同廚房接觸到就有機會污染其他餐盒或用具,造成交叉感染,唔通你叫店員每次攞完一個餐盒就去洗手或者換手套?

其次香港絕大部分食店特別係廚房裡面根本就冇地方放D客嘅餐盒,亦唔可能搵專人去跟住邊個餐盒係屬於邊個客,除非間舖好得閒冇咩生意,到時入錯餐盒又要重新整過結果仲唔環保。 ...
你有point+有禮, 咁咪算囉!
討論區吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]