• 瀏覽: 551
  • 回覆: 14
本港新冠肺炎疫情再度失控,不少打工仔擔心經濟受挫會失掉飯碗,壓力瀕臨爆煲。有關注青少年的非牟利團體今(2日)公布一項調查

疫情已經半年了,不單未望見曙光,第三波更似好大個黑洞,都不知何時可以走出。打工仔在過去半年更是承受下,當然出現焦慮症狀。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200802/bkn-20200802184035209-0802_00822_001.html

熱賣及精選
再派一萬等大家安慰下

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

「調查又問到受訪者面臨壓力時的處理方法,接近9成受訪者有使用不同減壓方式,當中包括休息/睡眠(23%)、做運動(20%)及消閒娛樂(19%)」

呢份報告邊個做架??好假喎
休息瞓覺做運動及消閒娛樂,呢啲野平時人人都做架啦

打工仔焦慮一定有,看看如何紓緩佢哋嘅情緒啦,重點係要盡快控制疫情,咁大家都會安心好多

回覆 引用 TOP

「接近9成受訪者有使用不同減壓方式,當中包括休息/睡眠(23%)、做運動(20%)及消閒娛樂(19%)」

另外果38%人減壓方法係咩??
吸毒、仆野、遊行、仆交通燈???

哥哥乜嘢叫疫後呀?理解表達能力甘差一早應該焦慮啦,如果唔係黃馬掛,或者X邊親就快很d多謝林太,一早就炒啦。肥雞餐都唔洗旨意呀。

回覆 引用 TOP

即係9成打工仔反對攬炒,只有班無業曱甴支持罷工

回覆 引用 TOP

wfh 用來清劇/電影一流

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-8-2 08:35 PM 發表

「調查又問到受訪者面臨壓力時的處理方法,接近9成受訪者有使用不同減壓方式,當中包括休息/睡眠(23%)、做運動(20%)及消閒娛樂(19%)」

呢份報告邊個做架??好假喎
休息瞓覺做運動及消閒娛樂,呢啲野平時人人都做架啦 ...
又不是,起碼疫情下,有些人沒有工做,有些人不敢出街,於是瞓覺及休息時間多了。

回覆 引用 TOP

曱甴唔係要攬炒架咩?

回覆 引用 TOP

賭馬呢?最佳娛樂,就算有第四第五波都馬照跑,過多一個月就有啦。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-8-2 08:27 PM 發表

本港新冠肺炎疫情再度失控,不少打工仔擔心經濟受挫會失掉飯碗,壓力瀕臨爆煲。有關注青少年的非牟利團體今(2日)公布一項調查

?20200802194421

疫情已經半年了,不單未望見曙光,第三波更似好大個黑洞,都不 ...
精神健康都好重要...

大家好,我是新手,請多多指教。
從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
早於十多年前就有網友勉勵我「豈能盡如人意,但求無愧於心」
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-8-2 08:54 PM 發表

賭馬呢?最佳娛樂,就算有第四第五波都馬照跑,過多一個月就有啦。
狗會恐好命,最大波第三波爆時,馬已經抖暑。
如果馬季未完,都不保證馬可以照跑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-8-2 08:39 PM 發表

「接近9成受訪者有使用不同減壓方式,當中包括休息/睡眠(23%)、做運動(20%)及消閒娛樂(19%)」

另外果38%人減壓方法係咩??
吸毒、仆野、遊行、仆交通燈??? ...
黃c唔係一向叫攬炒咩?

回覆 引用 TOP

全世界只有台灣澳門控制到尾國肺炎
認命吧
要學習病住咁生存

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~

回覆 引用 TOP

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]