• 瀏覽: 49,350
  • 回覆: 365
  • 追帖: 4

5日檢測750萬人? 袁國勇:全民檢測需視乎成本效益和可行性
08月02日(日) 18:05   

新冠肺炎疫情無止境,隱形患者在社區「播毒」成隱憂,有聲音要求政府為全民檢測,一直倡議政府擴大檢測量的香港大學微生物學系講座教授袁國勇認為,按醫學及科學原則,除了可從成本效益角度討論,也要考慮操作的可行性,例如可否在病毒潛伏期內完成全港750萬人的檢測。
袁國勇指,當社會只有零星個案時,全民檢測並不符合成本效益;惟現時確診個案急劇飆升,意味着社區暗藏更多隱形個案,考慮方向截然不同。但到底每日為多少人進行檢測才具成本效益,應交由廣大市民一起討論。
袁又指,未完成病毒檢測的人,仍有可能是隱形傳播者,在社區四處走有「播毒」風險。他提到,目前新冠病毒普遍潛伏期是5日,質疑本港能否在短短5日內為750萬人檢測。他強調,現時最高風險是除下口罩的時間,與親友相處、在餐廳用膳都不會戴上口罩,因此要盡量減少,才可堵截病毒傳播。

香港政府信咁狗專家就死得人多

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200802/mobile/bkn-20200802180506154-0802_00822_001.html

畜牲狗專家又玩死香港人,信畜即死

搵隱形病人

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
引用:
原帖由 59804774 於 2020-8-2 07:06 PM 發表

?20200802182618

5日檢測750萬人? 袁國勇:全民檢測需視乎成本效益和可行性
08月02日(日) 18:05   

新冠肺炎疫情無止境,隱形患者在社區「播毒」成隱憂,有聲音要求政府為全民 ...
袁教獸點黃都好,最後都係要面對事實。
黃屍狗除左製造恐慌外,根無咩都幫唔到手。

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
同內地一樣攪個健康二維碼把,檢查到有病或無作檢查既連巴士都坐唔到

肥矮太空灰,是否質疑下學歷證書是否自己寫的

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-2 07:09 PM 發表

搵隱形病人
聽聞好多黃屍係隱形病人,所以唔想政府去驗,跟住玩大攬炒

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
反對派指示杜鵑鳥交假樣本檢測,隱瞞帶菌者持續播毒症府要考慮這情況

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-8-2 07:13 PM 發表

距地得把口,D曱甴咁自私又怕死,第一個衝去驗就差唔多

回覆 引用 TOP

講咁多又係做唔到,專家得把口講,都沒能力去做

如果中央話完全免費又如何?

只係香港醫療集團無得益啫!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-2 07:09 PM 發表

搵隱形病人
隱形病人有可能唔去檢測。

咁佢有咩建議呢?之前唔係話擴大檢測?愈來愈亂

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-8-2 07:13 PM 發表

攬炒派會話:
要全港攬炒係我做嘅事,
解決攬炒係政府嘅問題。

猿磚家物似佢老美主人形,乜都講錢..
猿磚家仲係井底蛙,睇下人地大連市,猿磚家你醜唔醜 ?

https://www.youtube.com/watch?v=ZEYRKLtBdz4

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]