• 瀏覽: 48,113
  • 回覆: 750
  • 追帖: 2

政黨9人請願不滿內地檢測隊來港 遭警告違禁聚令
08月02日(日) 13:21   
新冠肺炎持續擴散,內地核酸檢測支援隊的先遣隊今日(2日)到港,協助核酸檢測工作,並有消息稱檢測人員將為港人作免費「全民檢測」。9名新民主同盟的成員今早到醫院管理局請願,對港府請求中央派內地支援隊感不滿,認為全民檢測會適得其反,加重香港醫療系統負擔。另外,請願人士疑違反2人禁聚令,警方一度發出口頭警告,之後再記錄涉嫌違例者個人資料。
新民主同盟成員之一、荃灣區議員譚凱邦表示,現時並未有專家支持全民檢測,認為請求中央派內地人員協助全港市民作檢測,是不可行及倉卒的決定,亦會耗用更多的資源及加重醫護人員的負荷,成本效益相當低,認為香港應利用有限的資源,集中檢測高風險群組。
譚又指,香港公私營醫院及診所已有足夠的資源,為所有高峰險群組及地區作檢測,質疑香港是否還需要內地的支援,又擔心內地支援隊會將病人的深喉唾液及DNA樣本移送內地,港府無法監管病人的私隱。他續指,醫管局未能成功調配資源,令醫護人員的士氣低落,認為局方應重整人手安排。
另外,油尖旺區議員朱慧芳留意到,華大基因疑在網上招聘檢測人員來港為市民作深喉唾液測試。她認為檢測人員需具備充足經驗及在高壓環境下工作,並指驗取深喉唾液樣本是一個醫療程序,且危險性大,擔心網上招募的內地人員未接受過香港的培訓,及言語上不通,會令香港的醫療系統更為不勝負荷,亦會浪費時間去配合內地檢測人員。

又反對,害死人,
呢班畜牲死全家

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200802/mobile/bkn-20200802132121226-0802_00822_001.html

熱賣及精選
香港犯民曱甴黑暴議員真想香港死,全糸畜牲。
食屎奴才狗

附件

下載.jpeg(13.14 KB)

2020-8-2 02:43 PM

警告冇用的,點解唔拉人,或者發告票!

港府不應理會呢班仆街人渣,絕大部份香港人都係理性嘅,唔會反對中央派人嚟協助抗疫

真係唔知班人有咩理由反對大陸醫護來港幫手

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-2 03:02 PM 發表

港府不應理會呢班仆街人渣,絕大部份香港人都係理性嘅,唔會反對中央派人嚟協助抗疫
協助

武漢肺炎本身就係中國惹過嚟

中國充其量只係執番自己啲蘇州屎

再者中國啲醫護水平信得過

啲護士小學程度

醫生證書淘返嚟

熄燈,鎖門,爆大鑊
警察點解對班畜牲咁客氣

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-2 03:13 PM 發表

協助

啲護士小學程度

醫生證書淘返嚟 ...
你講嘢呀,中國依家就係控制到疫情,以所得經驗來港協助抗疫,有乜問題,不要被偏見影響了自己的理性啦
還有一點,香港依家爆第三波疫情,關中國乜事,唔好像美國一樣,乜都入中國數先得嘎

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-2 03:13 PM 發表

協助

啲護士小學程度

醫生證書淘返嚟 ...
醫護水平信唔過,人口係點增長到14億?
香港本土人口負增長喎,呢三十年嚟都係靠泛民1995年爭取每日150嚟谷高樓市

探討貧富懸殊及社會動盪的根源:
時代精神三部曲

班仆街又反對?又鬼拍後尾枕,原來所謂磚家都係佢自己人?

點解感染既唔係距地?法論功護體?但係李洪志都病撚死左喔,尼班真係死淨種。

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-2 03:13 PM 發表

協助

啲護士小學程度

醫生證書淘返嚟 ... [/quote聯合國都話中國抗疫成功。。

引用:

協助

啲護士小學程度

醫生證書淘返嚟 ...
武漢肺炎本身就係中國惹過嚟(證據響邊?)

中國充其量只係執番自己啲蘇州屎(唔成立!)

再者中國啲醫護水平信得過(正常可信,香港都有唔少醫療事故!)

啲護士小學程度(真係得小學程度?但醫護要有不偏愛心,香港那些黑醫護有嗎?)

醫生證書淘返嚟(又你傳聞?)

啱,0檢測=0感染,千祈唔好做

呢班垃圾疫情下仲掛住政治行先

主題標籤 #新冠肺炎
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]