• 瀏覽: 24,249
  • 回覆: 11
  • 追帖: 2
+3
新型冠狀病毒疫情持續下,德國柏林數以萬計民眾上街示威,抗議德國政府的防疫措施違反自由,大多數示威者無保持社交距離,並拒戴口罩。有柏林官員形容,今次示威是場災難。 示威者在勃蘭登堡門出發,遊行到柏林市中

這便是西方式自由民主,香港人應想想,真的接受這樣的自由民主嗎?

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2712672?r=cpsdwa

這便是西方式自由民主。

香港市民應想想,真的接受這樣的自由民主嗎?每個地區的成長不同,對每件事情接受情度都不同,將西方自由民主在港硬推可行嗎?

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-8-2 03:36 PM 發表

香港經驗,如果重新爆發疫情,就賴有部分人可以免檢過關
小做小錯,吾做無錯,做標準公務員便成🤭

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-2 04:19 PM 發表

美國可以令當地不少人反政府,中共就沒有里方面力量
侵侵可出兵打暴徒,習大大有膽出解方軍打帶🐖咀丶掟磚頭/汽油彈的「小朋友」嗎?中共無吉士🤭

引用:
原帖由 amethyst33 於 2020-8-2 06:30 PM 發表

其實都真係開始有d迷惘, 感覺呢個病就像傷風感冒咁, 你要同佢完全撇清關係, 好似係無可能咁, 係咪往後日子都要過住呢d像全天候被"監察監管"既生活呢, 唉...... ...
要等疫苗出現後,情況會慢慢改善

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2020-8-2 06:46 PM 發表

到時係屋企等病床🤫
🤫🤫🤫

引用:
原帖由 K.Lai 於 2020-8-2 06:38 PM 發表
美國開始搞德國了
因德國不願比保護費💰,領養美軍💂💂💂🤫

引用:
原帖由 kakakawai 於 2020-8-2 06:41 PM 發表
有抗體,話咁易
行英國舊有那套,7成人乃野便有抗體👍

引用:
原帖由 米當股神係廢人 於 2020-8-2 06:44 PM 發表
乜野都反對
這便是西方式自由民主,任何事情以「自已」為先,不須考慮那樣才是對大衆較好😁

引用:
原帖由 石器貧民 於 2020-8-2 06:44 PM 發表
怕死得唔夠多人
醫護成本高,死了班老野,國家財政會強點🤫🤫🤫

引用:
原帖由 bronze18man 於 2020-8-2 07:29 PM 發表
自由民主根本一早就係走錯路!所以阿爺先咁醒!
「自由民主」只能建基在一個有大愛、無自私人種的民族,香港人不自私嗎,連讓座都要set關愛座,提醒人讓座🤭

引用:
原帖由 Yashiro_bc 於 2020-8-2 08:00 PM 發表

正常 3月到現在 5個月了 很辛苦
無疫苗,又有隱型播毒者,還有很長時間,堅持住💪💪💪💪

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]