• 瀏覽: 35,605
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-8-2 02:13 PM 發表

依記者的報道,上水居民就是喜歡現今的生活嗎? 太膚淺的報道了。
少人,搭車,餐廳有位好正,我就滿意

上水藥房係三月$97賣一個口罩,我記住邊間,一定唔會幫襯

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2020-8-2 04:00 PM 發表

你失埋業 樓價負資產仲正
我就唔黑心既,我樓供完,又岩岩收到花紅

引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-8-2 04:16 PM 發表

希望每個香港人都安居樂業啦。

各家自婦門前雪,這和封閉國家沒分別。
我冇想人PK,負資產咁黒心,我都經歷過經濟衰退,冇風冇浪冇可能,我公司同我一樣係務實,有積谷防饑。

有危有機,我公司襯平租擴充

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2020-8-2 03:47 PM 發表

無自由行 香港靠邊個行業賺外匯
其實就算無自由行 香港都係靠吸大陸血生存
以前靠做大陸和外國中間嘅轉口港賺錢
九十年代前靠低價嘅逃難新移民做低價嘅勞動力同人才
原料就係大陸低價入口
之後大陸改革開放就個個上去大陸開廠低價生產再高價賣貨去外國 一係就走私二手電器二手貨上大陸 大陸人幫你打完工再買你香港人人用完嘅二手野
到沙士之後香港因為個個只顧地產炒賣 轉型高科技中心失敗 整個城市除了金融業完全 ...
香港係要靠大陸,但香港唔只得你講果幾個行業,放眼睇遠啲,適者生存

我樓下藥房冇一間執,間間正常,因為佢地真係有藥賣,唔係食自由行生意

失業既人多,我公司請人就容易

引用:
原帖由 corolla100 於 2020-8-2 03:27 PM 發表

有幾慘呢,好市時都揾到夠喇,你哋的錢係犠牲人哋的不便換來的呀,冇你哋就還市民一個清靜亦應該喇。
物極必反,自由市場係咁運作

引用:
原帖由 corolla100 於 2020-8-2 05:11 PM 發表

喱班豬咁蠢伙記重仆心仆命幫老細推貨出街阻住曬條路,現在老細搵到盤滿缽滿你哋又點呀,抵死。
正解, 完全冇路行, 藥房唔係賣藥.

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2020-8-3 12:17 AM 發表

最後的花紅 你自己供完樓所以經濟點差都無所謂 明白 自私黑心的香港人
如果無左政府個保底基金 最少多幾倍失業
不過個d上左岸嘅本土香港人就梗係無所謂啦
都賺夠啦
攬炒 no problem 樓已供 錢已賺
你真係好唔黑心呀 今晚又要讀一次醜陋的中國人 ...
我幾時有咒過人,咒過你?咒人會折福,我就就唔會做。咒人會靈,佢把口咁勁,中一百次六合彩啦。

我經歷過負資產啦,又如何?我唔炒賣自住又怕乜再負過?

經濟衰退,股災,金融風暴,SARS,禽流感,豬流感,你冇經過咩?咁大驚小怪?乜叫汰弱留強?

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2020-8-3 12:33 AM 發表

本來香港係可以好多有錢途嘅行業架
但因班人上街抗議負資產 搞到政府要死保高樓價 個個有錢人都發覺投資地產低風險高回報 咁仲邊有人投資科技港 中業城 個個有錢人一聽到要投資高科技都耍手擰頭
如果香港仲係高樓價 我肯定無一個高投資及回報週期長嘅行業可以搞到落去
今日因都係因為自私嘅香港人自己種下的
投資蝕左錢就次次都上街 全世界都無咁無恥嘅人
香港人仲以為自己品格有幾高尚
其實係外國人眼中香港 ...
做好自己,唔怨天唔尤人,天會知道

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2020-8-3 11:49 AM 發表

天災嘅野係可以撐過去
但人禍同自作孽一定死梗
人禍可以靠行善去化解或淡化,廣結善緣好緊要

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]