• 瀏覽: 35,527
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 johntt 於 2020-8-2 10:55 AM 發表
因為莫財大疫當前唔帶口罩,隨街食煙,掉煙頭要有免罸金牌?
你有無試過大熱天時係街度搬成日貨
本身已經熱到抖唔到氣 戴埋口罩真係又悶又熱
中暑呼吸唔到架
唔該你批評人個時先換位思考一下
你諗下自己係三十五度下係戶外搬成日貨可唔可以成日都唔除口罩
你做一日工再答我 唔好九up

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-2 10:57 AM 發表

呢啲抵死

以前做自由行生意,水貨生意,賺污糟錢

依家有報應,活該
東江水係污糟水
大陸雞牛豬係污糟食物唔好食
即使係黃店 如果佢嘅食材係大陸貨都唔好食
成間食肆有野係大陸貨都唔好去食
無人請今年畢業生都係報應

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-2 10:57 AM 發表

呢啲抵死

以前做自由行生意,水貨生意,賺污糟錢

依家有報應,活該
無自由行 香港靠邊個行業賺外匯
其實就算無自由行 香港都係靠吸大陸血生存
以前靠做大陸和外國中間嘅轉口港賺錢
九十年代前靠低價嘅逃難新移民做低價嘅勞動力同人才
原料就係大陸低價入口
之後大陸改革開放就個個上去大陸開廠低價生產再高價賣貨去外國 一係就走私二手電器二手貨上大陸 大陸人幫你打完工再買你香港人人用完嘅二手野
到沙士之後香港因為個個只顧地產炒賣 轉型高科技中心失敗 整個城市除了金融業完全無其他的支持行業
一個沙士後香港根本無能力再起 如果不是自己行帶資本來港 香港何來資金再起飛
一個從頭到尾都吸大陸血的地方還好意思嫌別人污糟
香港人還真以為是靠自己努力才繁榮的
不是背靠大陸誰要和你一個無資源無創造力只會炒賣的地方做生意
你認為八九十年代香港憑什麼經濟突然起飛
錢從何來 還不是因為改革開放整個國家資源對外貿易都集中在香港一個小地方
你們真以為靠英國人賺的錢
英國人制度再好無資源無資金也只是一個窮地方

引用:
原帖由 ngaishiuwasam 於 2020-8-2 12:17 PM 發表
你唔係想同情佢呀?犯法罰錢好啱吖
犯法捉人都無錯

引用:
原帖由 fallresoar 於 2020-8-2 12:21 PM 發表
上水復耕絲苗,更田園清幽。
你上網種絲苗嗎

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2020-8-2 03:12 PM 發表

少人,搭車,餐廳有位好正,我就滿意

上水藥房係三月$97賣一個口罩,我記住邊間,一定唔會幫襯
你失埋業 樓價負資產仲正

引用:
原帖由 manyau622 於 2020-8-2 02:16 PM 發表

人人期望可達到, 你的快樂比天高, 耶!
人人都失業 樓價跌七成 通街負資產 畢業即失業 正

引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-8-2 02:10 PM 發表

水貨生意係污糟錢?香港長期依賴旅遊業和運輸業為生,你係唔係香港人?
香港做轉口港 轉口大陸d貨都好污糟 香港人快啲嘔番賺大陸貨中間轉手d錢出黎

引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-8-2 04:13 PM 發表

香港點止有大陸貨,重有美國、英國及其他國家的水貨。明白嗎?
你真係扮唔明定聽唔明 咩叫轉口 咩叫水貨都唔知

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2020-8-2 04:15 PM 發表

我就唔黑心既,我樓供完,又岩岩收到花紅
最後的花紅 你自己供完樓所以經濟點差都無所謂 明白 自私黑心的香港人
如果無左政府個保底基金 最少多幾倍失業
不過個d上左岸嘅本土香港人就梗係無所謂啦
都賺夠啦
攬炒 no problem 樓已供 錢已賺
你真係好唔黑心呀 今晚又要讀一次醜陋的中國人

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2020-8-2 04:29 PM 發表

香港係要靠大陸,但香港唔只得你講果幾個行業,放眼睇遠啲,適者生存

我樓下藥房冇一間執,間間正常,因為佢地真係有藥賣,唔係食自由行生意

失業既人多,我公司請人就容易 ...
本來香港係可以好多有錢途嘅行業架
但因班人上街抗議負資產 搞到政府要死保高樓價 個個有錢人都發覺投資地產低風險高回報 咁仲邊有人投資科技港 中業城 個個有錢人一聽到要投資高科技都耍手擰頭
如果香港仲係高樓價 我肯定無一個高投資及回報週期長嘅行業可以搞到落去
今日因都係因為自私嘅香港人自己種下的
投資蝕左錢就次次都上街 全世界都無咁無恥嘅人
香港人仲以為自己品格有幾高尚
其實係外國人眼中香港人形象只係好過大陸人少少
貪小便宜無禮貌俾少少錢就要求多多 無同理心又貪錢
見高拜見低踩一副小人口面

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2020-8-3 09:48 AM 發表

我幾時有咒過人,咒過你?咒人會折福,我就就唔會做。咒人會靈,佢把口咁勁,中一百次六合彩啦。

我經歷過負資產啦,又如何?我唔炒賣自住又怕乜再負過?

經濟衰退,股災,金融風暴,SARS,禽流感,豬流感,你冇經過咩?咁大驚小怪?乜叫汰弱留強? ...
天災嘅野係可以撐過去
但人禍同自作孽一定死梗

引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-8-3 12:02 PM 發表

你明白就好。

走私是犯法
水貨並不等於犯法

讀書多d,就明事理多d

不要作意氣之爭,嘥時間!
明白什麼 而家講緊香港靠大陸賺錢 牛頭唔搭馬咀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]