• 瀏覽: 23,508
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 10:24 PM 發表
中美緊張關係升溫,外電引述消息稱,美國總統特朗普周五(31日)表示,計劃下令字節跳動(ByteDance)拆售TikTok控制權,同時,美國政府將採取行動,以釋除TikTok可能將美國用戶資料交給中國

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2710000/2712474/08_1024.jpg

吾賣比美國佬,侵侵明言要封殺使其 ...
美國佬擺明唔夠TikTok競爭,想好似食華為咁嘅手法食咗TikTok,仲話為咗美國人私隱,唔通Gooogle、Microsoft、Ig、Whatsapp喺外國冇收集外國使用者電話、電郵等私隱資料?況且美國TikTok使用者資料伺服器設喺美國,強盜即係強盜,子子孫孫永遠都係強盜。

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-2 01:01 AM 發表
中共禁人在先
你都on99!係美國佬公司唔願意將大陸用戶伺服器設於中國,人地TikTok美國版伺服器設於美國,跟足美國政府指引,依家美國佬同搶有咩分別。

仲有,美國佬透過互聯網,日日偷全球資料同高科技術,怎想擺個伺服器到中國,美國軟件攞咗唔知幾多外國人資料,同美國政府穿通一氣。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-2 08:15 AM 發表
TikTok呢啲垃圾早啲執笠好過啦
廢話!

你可以話TikTok令人沉迷,但呢個問題唔單止TikTok。

Google、Facebook等係中國政府要求該等公司,將中國用戶伺服器設於中國,以保障中國人私隱,無可厚非,該等公司唔願意,自己退出。

而抖音TikTok完全遵守美國監管當局要求,將美國用戶資料伺服器設於美國,所謂私隱係籍口,美國軟件在海外唔通冇收集用戶電話、電郵、位置等?閣下用緊手機睇片,使唔使輸入電郵等個人資料先可以正常用到?

明顯抖音TikTok文化衝擊美國部分軟件業市場,美國肺炎、BLM運動等亦更能如實反映,美國政府施政更加冇咁易欺騙人民,惱羞成怒之下,美國政府故技重施,想整死TikTok,但又唔想太明顯,以莫須有罪名,惟有用收購屎橋,橫手奪愛,似足想呑咗華為一樣,猶太人本性,仲未知個“死”字。

...陰公囉!有D人做慣奴才,世代都想做奴才!

引用:
原帖由 roy9755 於 2020-8-2 08:24 AM 發表
沒有收購了
顯然有關強搶行為為世人所不齒,使埋D下三流手段,國內人民又強烈反感,暫停咗。

引用:
原帖由 can9394 於 2020-8-2 08:40 AM 發表

有見地,睇埋最近啲報導,信
大家試下去YouTube留言,有D同美國政府立場相衝突,係唔會顯示甚至刪除埋,相反留言攻擊大陸政府,會無限顯示,YouTube仆街嚟嘅!

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-2 11:42 AM 發表

唔好講咁多,tiktok母公司都係靠做fake news起家
係啊!邊個做假新聞天知地知人民知,美國冇做假新聞,侵侵經常吠美國傳媒:fake news!

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2020-8-2 05:29 PM 發表 

裝佐唔夠一日就鏟佐,就係拍啲短片或睇人地短片。我唔會拍片俾人睇,人地啲片又吸引唔到我。我諗係啲冇咩娛樂或者拍片為生啲人先玩。
其實有好多嘢睇,涉及各領域,上至天文,下至地理,人文旅遊歷史,家庭生活,搜尋就有,有觀眾各種觀點評論等,包括各地發生即時資迅新聞,如美國BLM現場、新冠肺炎等等。

以下係大陸抖音極速版視頻。

美國多地暴力犯罪愈演愈烈,特朗普增派特工維護治安! #美國 #特工 https://www.iesdouyin.com 復制此鏈接,打開【抖音短視頻】,直接觀看視頻!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]