• 瀏覽: 23,490
  • 回覆: 229
  • 追帖: 1
+6
根本就係強搶,見人地做得成功,夾硬要賣比你

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-8-2 12:48 AM 發表
短視頻係潮流黎既0者, 無乜技術,fb都會出一隻黎打tiktok, 點都會輸,賣撚左去,再吹雞收皮仲爽
照你噉講,whatsapp、微信呢啲通訊類軟件咪仲簡單仲無技術,咁多年又唔見出到一隻打佢哋?市場佔有率、客戶群使用習慣,可以話代替就代替?如你所說乜都自己砌一隻出嚟囉,你真係精明過好多國際級互聯網公司!美國都經常發生互聯網公司用幾十甚至幾百億去收購其他同類型互聯網公司去完全壟斷市場,呢班人唔學你咁乜都自己砌咪白癡?

大陸互聯網公司現今使用嘅人工智能技術篩選用戶使用習慣、興趣的精準度,絕對超越美國佬,tiktok喺美國市場其實先至係後來者,佢都係用左幾十億收購左一間失敗嘅同類型美國互聯網公司,最后先壟斷到美國市場。

美國用戶更喜歡使用后來者的tiktok,是因為他們說tiktok像自己肚裡面一條蟲,tiktok非常懂得用戶喜歡看什麼,便不斷精準推送合適的東西給用戶,特別吸引年輕一代成為癡迷的使用者,youtube有時你睇完一段片,佢可能推送多一、兩段片你都勉強啱睇,但之後嗰啲你好多睇都唔想睇,呢啲咪就係技術上嘅差別。

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 22:32 發表
中資要考慮及早變賣美國資産,否則,又要cheap sell 🤭
大家鬥賣
大陸賣老尾債券
睇吓邊個傷d

引用:
原帖由 visor 於 2020-8-2 01:24 AM 發表

如果有足夠用戶量,要改你覺得有技術難度?
你覺得係因為技術問題而限60秒?🤣🤣🤣

引用:
原帖由 daiichi 於 2020-8-2 01:21 發表
侵侵係咪想 5G 都可以分拆後在美國及盟國使用???  
美國開始搞呢個 OpenRAN 聯盟

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 10:29 PM 發表
這手段能成功,任何國家的私人企業在美的投資 (包括房地產),除時要平賣,風險越來越高🤭
美國食緊毒藥,讓它食吧💪💪💪

如果真的封閉TikTok, 會引發大批年青人決心在11月出來投票了。 對總統選舉很大影響。

https://www.nbcnews.com/news/us-news/trump-s-threatened-tiktok-ban-could-motivate-young-users-vote-n1235587

快D禁晒老美在中國的業務

老味真係強,自己無搶

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 10:24 PM 發表
中美緊張關係升溫,外電引述消息稱,美國總統特朗普周五(31日)表示,計劃下令字節跳動(ByteDance)拆售TikTok控制權,同時,美國政府將採取行動,以釋除TikTok可能將美國用戶資料交給中國

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2710000/2712474/08_1024.jpg

吾賣比美國佬,侵侵明言要封殺使其 ...
扮乜民主自由法治,美國強盜式搶嘢唔係第一次!

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 10:26 PM 發表
吾賣比美國佬,侵侵明言要封殺使其執笠,同搶有何分別!😱

美國式強搶私人企業!
唔係第一次
早年法國有間能源公司都係咁俾美國佬食左
副總裁仲坐埋監
上年出左本書講呢件事
翻版華為

Tiktok話事人無俾人告
算執返一身彩

引用:
原帖由 無愛 於 2020-8-1 10:59 PM 發表
日本:東芝  法國: 阿斯通  加拿大: 北方通訊  中國: 字節跳動   Who Next....?
可能係愛立信

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-2 12:40 AM 發表
以後美國公司入中國都一樣係咁
中國一真都擋緊外資
美國佬先咁嬲

引用:
原帖由 suzume 於 2020-8-2 07:01 發表

可能係愛立信
幾個月前侵侵想响BMW開刀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]