• 瀏覽: 23,482
  • 回覆: 229
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 黃金馬3 於 2020-8-2 11:38 AM 發表

廢話!

你可以話TikTok令人沉迷,但呢個問題唔單止TikTok。

Google、Facebook等係中國政府要求該等公司,將中國用戶伺服器設於中國,以保障中國人私隱,無可厚非,該等公司唔願意,自己退出。

而抖音TikTok完全遵守美國監管當局要求,將美國用戶資料伺服器設於美國,所謂私隱係籍口,美國軟件在海外唔通冇收集用戶電話、電郵、位置等?閣下用緊手機睇片,使唔使輸入電郵等個人資料 ...
反而係好事
美國都冇把柄話中國封閉市場
同一條件下世界點解唔揀十四億市場揀美國?

引用:
原帖由 solvea 於 2020-8-2 09:55 AM 發表
所謂自由市場,打不贏人就明搶「以地事秦,猶抱薪救火,薪不盡,火不滅」
好似5G,落後華為十九幾條街,咪要搞死你咯,封殺你咯,唔供貨俾你咯,賤L到仆街。

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2020-8-2 10:13 AM 發表

厚臉書竊取用戶資訊轉移鹵味蟈安局+CIA
放心吧!美國若是限制Tiktok,即打破佢一直講嘅支持言論自由,噉就唔好成日話中國乜乜國家安全喇,自己咪就一樣囉!

引用:
原帖由 無愛 於 2020-8-1 10:59 PM 發表
日本:東芝  法國: 阿斯通  加拿大: 北方通訊  中國: 字節跳動   Who Next....?
美國會終於數字跳動,歿於互聯網之中。

引用:
原帖由 john2020 於 2020-8-2 01:34 AM 發表

西瓜視頻, 海底撈, 海爾, 真功夫, 老乾媽, 喜茶, 青島啤酒
Starbucks, Disneyland, Sands, Wynn, P&G, Walmart, Costco, Tesla....

引用:
原帖由 奧雲二世 於 2020-8-2 01:44 AM 發表

未即係好似香港FB之前日日俾黃C洗版咁, 其實都明既......

睇下中國反制會唔會停Q左香港既FB, TWITTER同IG個D佢啦..到時真係攬炒成功
屆時
黃絲囝囝屌兩野「中滅中共」後
咪又死死地氣搵替代品

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-2 09:19 AM 發表

被擋咗十幾年現在突然嬲?
懷柔政策
而且之前都賺唔少
養肥左自然要收割

美國人民能睇倒大陸人點生活
太真實了(好的衰的、香港好、西藏好)
大統領的大話說不下去,咪禁囉

香港 未見過有FD 玩 

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-8-1 10:24 PM 發表
中美緊張關係升溫,外電引述消息稱,美國總統特朗普周五(31日)表示,計劃下令字節跳動(ByteDance)拆售TikTok控制權,同時,美國政府將採取行動,以釋除TikTok可能將美國用戶資料交給中國

吾賣比美國佬,侵侵明言要封殺使其 ...
法國總統馬克龍在這期間註冊了TikTok,並發布首個視頻,針對性非常強。
7月7日,是法國的高中畢業會考日,馬克龍就專門註冊了同樣法國年輕人中大受歡迎的TikTok,併發布首個視頻向高中畢業生表示祝賀。

引用:
原帖由 為噴而噴 於 2020-8-2 04:30 PM 發表

法國總統馬克龍在這期間註冊了TikTok,並發布首個視頻,針對性非常強。
反美國,法國真大膽🤭

TikTok尋晚畀網民大閙冇骨氣!
跟住啊尾國又出來話要暫停微軟收購TIKTOK計劃,都唔知想點

字節跳動這次只能2選1,賣比美國,肯定失去中國市場

民眾不接受
政府不信任

引用:
原帖由 yugo135 於 2020-8-2 03:52 PM 發表
香港 未見過有FD 玩 
裝佐唔夠一日就鏟佐,就係拍啲短片或睇人地短片。我唔會拍片俾人睇,人地啲片又吸引唔到我。我諗係啲冇咩娛樂或者拍片為生啲人先玩。

講到味都係要控制媒體,我地咪叫人VPN攞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]