• 瀏覽: 1,735
  • 回覆: 19
引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-8-2 11:54 AM 發表

台灣現在是行政、立法、司法、監察、考試、媒體、網軍七權合一,一人專制。就算做了甚麼狗皮倒灶的事,都可拿民主遮羞布蓋上,說這做法得到人民合法受權。

所以民進黨殺人放火都可以,港府試試跟著抄便天地不容了。 ...
我認為最大問題,做官或從政,如果仲有一點羞恥心,注定做輸家
國民黨就因為唔敢耍無賴,死要面子,驚外界觀感不佳
你要做君子,結果你的對手唔同你玩呢一套
最近好笑的事,高雄市補選市長
國民黨候選人根本係陪太子讀書,呢次補選輸硬,應該會輸得好難睇
有過兩年前教訓,民進黨面對呢個新手,呢次用盡全力黑佢,一啲機會都唔放過
發現佢當年在職進修碩士,篇論文有抄襲
其實大家都知,PART TIME 都係得過且過,俾貴學費學校多收入來源
在職進修放水俾學位全世界都一樣
結果俾民進黨黑到佢咸咁口出黎道歉,仲要公開宣示放棄學位
菜菜子呃左幾十年,仲可以理直氣壯去告人
民進黨唔會覺得羞恥,自己做同樣事
唔會低調啲,唔好再去挖論文既事,否則自己黨個總統會好難堪
對於冇羞恥心啲人黎講,自己考試出貓,照樣敢去檢舉人地出貓
面皮比鐵板仲厚
泛暴咪就有呢種特質,叫人去衝,國安法後帶頭個班全部縮沙
人地去坐監,仲好意思話人生會更精彩

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-2 12:13 PM 發表

我認為最大問題,做官或從政,如果仲有一點羞恥心,注定做輸家
國民黨就因為唔敢耍無賴,死要面子,驚外界觀感不佳
你要做君子,結果你的對手唔同你玩呢一套
最近好笑的事,高雄市補選市長
國民黨候選人根本係陪太子讀書,呢次補選輸硬,應該會輸得好難睇
有過兩年前教訓,民進黨面對呢個新手,呢次用盡全力黑佢,一啲機會都唔放過
發現佢當年在職進修碩士,篇論文有抄襲
其實大家都知,PART TIM ...
我換個說法,做官或從政,必須建立自己的思想框架,譬如民進黨號稱熱愛民主、反專制、反中國統一台灣。只要能把這框架根植人心,你做了甚麼貪污舞弊的事都可拿這個框架來解釋。

又譬如泛暴植入黃人腦中的框架是「邪惡老共」。所以縱火、刑毀、暴動、攔阻內地醫護馳援都能振振有詞,也所以為何人大一有動靜,泛暴必有動作盡力去妖魔化。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-8-1 11:15 PM 發表
啱啱睇到一個視頻:
https://youtu.be/HJpfEZyRAIU
同樓主嘅主題無咩關係,但希望黃藍一方都睇下。
呢個後生仔好過好多香港所謂既記者

引用:
原帖由 喪班馬 於 2020-8-2 04:10 PM 發表

呢個後生仔好過好多香港所謂既記者
甚是。分工合作,有人負責外宣唱好中國澄清事實。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-8-2 04:20 PM 發表

甚是。分工合作,有人負責外宣唱好中國澄清事實。
重點呢個後生仔問既問題係真正探討問題而不是所謂記者問D偏頗問題,我很欣賞。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]