• 瀏覽: 1,908
  • 回覆: 5
本港新冠肺炎疫情持續爆發,一日內有五名病人死亡。瑪麗醫院及東區尤德夫人那打素醫院發言人今日公布,各有一名確診2019冠狀病毒病的病人離世。院...

日日都有長者死於新冠肺炎,長者體弱有長期病患,是高危一族。
政府醫管局幾時才有突別防禦措施,減少經常進出醫院門診及急症室的長者染病的機率呢?

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1834960/

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-1 10:45 PM 發表

大家忽略一樣好重要嘅嘢,就係幾乎全部老人家,都係香港醫院向家屬提出唔再救治,家屬同意,所以放棄救治後死亡
對,尤其長者迫不得意急病入急症室,如甩胃喉,甩尿喉,只需要插回喉管見醫生便完成,但分流護士竟沒因為是長者及長期病患安排快症,反而要等個幾兩小時都未入到候診區見醫生,長者凍到冰冷勁咳流鼻水,真怕因此冷病仲長尾長

你說是否醫療僵化

引用:
原帖由 Maitinana 於 2020-8-2 12:08 AM 發表

所以我地要好好保護屋企個長者,唔比佢喺呢段時期周圍行。盡量喺屋企播劇比佢睇,解釋比佢知出邊好危險。
始終長者有長期病患,不適入急症室入院等,醫院需小心處理

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:32 PM 發表

ching,咁樣只特止,仲有一個高齡長者“被揀死”嘅真相

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多痛苦,若同意就簽名佢再病發就唔再急救

喺醫護咁講下,親人以為其高齡長者家人已經一定冇得救等死,為免佢喺死前再 ...
,真的好難決擇,家人只能信醫生,公院最多資力淺的醫生,想聽顧問醫生意見 難過登天! 所以病人能否康復好取決是什麼醫生醫治

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:54 PM 發表

所以香港確診高齡長者死亡率幾近百份百,死亡率遠遠高過大陸確診高齡長者好多好多,康復率又低過大陸確診高齡長者好多好多
陰公!

引用:
原帖由 win^_^ 於 2020-8-5 05:23 PM 發表
內地根治機會90%
香港根治機會60%,30%係因爲自由度過大導致無法
有效控制人口流動
好的就要學,好似而家大陸搵專家來幫手做檢測,建臨時隔離醫院唔好咩?? 擴大全民檢測人數盡快找出隱形患者,截斷傳播錬唔好咩?? 但啲專家醫護擔心飯碗就諸多阻撓,人命呀! 唔通成世帶mask好咩

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]