• 瀏覽: 18,835
  • 回覆: 251

新冠肺炎:福奇憂中俄疫苗安全 19州新症暴增一倍
08月01日(六) 17:02更新 07:17建立   

各國就新冠肺炎疫情加緊研發疫苗,美國過敏與感染疾病研究所主任福奇周五(7月31日)出席眾議院轄下的聽證會作供時稱,對美國於本年底研發安全有效的疫苗感「審慎樂觀」,亦認為中國及俄羅斯研製的疫苗會有安全憂慮。
福奇承認,無法得知疫情何時完結,估計仍維持一段長時間。他預料美國人2021年內會有疫苗使用,但並非每個人都可即時接受注射,亦透露已有25萬人登記成為志願人士,其中3萬人將接受第3階段疫苗測試。被問及他是否同意總統特朗普稱,美國確診病例增加是因為檢測增加時,福奇指有關數字上升涉及多種因素,包括部分州份試圖重開,卻沒有嚴格遵守抗疫指引等。
被問到如果中國或俄羅斯率先成功研發疫苗,美國會否採用,福奇回應指不太可能,他說:「我希望中俄安排任何人接種疫苗前,他們真的會測試疫苗。」他補充,若有國家在測試前聲稱疫苗已準備好,這樣做是有問題。他指,美國研發疫苗的速度非常快,不相信美國需要依賴其他國家取得疫苗。
美國疫情持續嚴重,英媒周五統計上月的新增確診及病歿數字,顯示7月死亡人數超過2.5萬,比前一個月上升20%;新增病例達187萬宗,升幅為69%。另外,有19個州的確診數上升一倍,當中以佛羅里達州的增幅最多,有31萬宗新症,其次是加州及德州,各有26萬宗個案,其餘州份為阿拉巴馬州、亞利桑那州、阿肯色州等;相反在疫情初期最為嚴重的紐約州,升幅只有8%,是最低的州份之一。

美國肺炎,害死全球。
美國優先,死人領先。
美國第一,肺炎過億。
美國強大,屍坑要大。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200801/mobile/bkn-20200801071741276-0801_00972_001.html

熱賣及精選
領導世界第一

附件

Screenshot_20200801_174727_com.huawei.browser.jpg(69.26 KB)

2020-8-1 05:47 PM

呢個福奇原來同柒普一樣自吹自擂,永遠尾國最好,不務正業。

你FDA 50%都上馬,講人地唔安全??
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

又唔係要你美國人用,安5安全關你福奇忍事咩!

引用:
原帖由 59804774 於 2020-8-1 05:46 PM 發表

?20200801170253

各國就新冠肺炎疫情加緊研發疫苗,美國過敏與感染疾病研究所 ...
唔洗擔心,中俄疫苗,美國唔會用
就算用咗有問題都好過美國依家日日死幾千人,白宮政府都無視,無對策

地球...... 麻 麻 地 !!
中俄有疫苗關你老味L事咩!

中俄疫苗點好軼老美都唔會用啦,佢地驚疫苗入面有微型晶片嘛。

憂乜撚嘢安全呀! 最怕比中俄先一步出疫苗就失去一個最大市場! 真正原因咪又係$$$$$$$$$$$$$$$
引用:
原帖由 59804774 於 2020-8-1 05:46 PM 發表

?20200801170253

各國就新冠肺炎疫情加緊研發疫苗,美國過敏與感染疾病研究所 ...

自以為高人一等的大尾角主義者!
你唔放心咪唔買唔用囉,使唔使咁踩人呀?
而且人哋都未推出,無證無據就九噏,未審先判,有違科學精神喎!

你看到的未必是事實
你以為的事實未必是真相
各有各做,事實勝於洪辯

回覆 引用 TOP

等到美國有疫苗現世,可能已經超過一半人口死亡

引用:
原帖由 amypat 於 2020-8-1 06:08 PM 發表

中俄疫苗點好軼老美都唔會用啦,佢地驚疫苗入面有微型晶片嘛。
我信疫苗真係有晶片係裏邊,上次睇唔知邊出電影,都係噉樣用針筒打入去人體。所以美國真係唔好用中俄疫苗,好危險。

回覆 引用 TOP

齋得個講,證據都冇就話憂慮人哋疫苗安全,人哋都冇話會俾你啦

就算有都天價外銷,搶各國政府錢,說停亦即停供應。。。中俄真要靠自己。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #新冠肺炎
提示:支持鍵盤翻頁左 右