• 瀏覽: 2,862
  • 回覆: 18
2022年8月 aout
99妖視沒落 TVB更快樂
J2再出世 香港迎盛世
八達通本來可以做得更好,無奈到而家仲食緊老本。
唯一好處就係乘搭交通工具,其他乏善可陳。

引用:
原帖由 jala3510 於 2020-8-1 17:41 發表
https://programme.tvb.com/info/futurescope/episode/16/

第16集 - 未來錢包
播出日期: 2020.07.30 (四)

科技發展,令貨幣這種交易工具逐步走向電子化,除了越來越多國家著手推動法定數碼貨幣,民間亦有不同種類的加密貨幣出現,未來我們的錢包會變成怎樣?

內地已經開人民幣數碼化

電子人民幣推出怎樣運作?支付寶微 ...
電子貨幣系取代美國信用卡、取代支票、取代比特幣。想買一層樓,八達通點過數?

電子主權貨幣,不同這些流動支付
引用:
原帖由 mart1212 於 2020-8-1 06:14 PM 發表

正式啟動全球去美元化。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-1 06:22 PM 發表

電子貨幣系取代美國信用卡、取代支票、取代比特幣。想買一層樓,八達通點過數?
老友 大額交易 都係喺律師樓做嘅啫 反而簡單啲買車 買牌費 保險 會唔會好繁複就真

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 01:34 發表

老友 大額交易 都係喺律師樓做嘅啫 反而簡單啲買車 買牌費 保險 會唔會好繁複就真
律師樓都要畀錢。用乜方式最好呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-2 07:13 AM 發表

律師樓都要畀錢。用乜方式最好呢?
咁經過律師嘅畀錢媒介 用乜嘢方法梗係佢哋諗啦 唔係畀錢佢賺喎 係咁以坐喺度 同你講兩句 就幾萬蚊 如果唔使律師嘅 反而要留心諗諗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 10:41 發表

咁經過律師嘅畀錢媒介 用乜嘢方法梗係佢哋諗啦 唔係畀錢佢賺喎 係咁以坐喺度 同你講兩句 就幾萬蚊 如果唔使律師嘅 反而要留心諗諗
商議管商議,決定之後一定要找數。點都好,在大陸支付寶冇得唔收。香港會愈來愈流行。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-2 11:30 AM 發表

商議管商議,決定之後一定要找數。點都好,在大陸支付寶冇得唔收。香港會愈來愈流行。
神兄 我話畀你聽 我都唔知幾想用微信支付 但係銀行同微信綁嚟講去都綁唔到 封關之前去銀行都解決唔到 話係微信嘅問題 可能香港嘅微信 同大陸嘅微信唔同 唔可以綁定大陸銀行 其實個人十分支持微信支付 基本上相當安全 就算幾十萬嘅交易 完全冇問題 我買賣樓宇 都係微信支付 不過唔可以到我戶口 唯有畀咗朋友戶口去過數 朋友收到錢之後 就可以轉名 所以我認為微信支付根本冇問題 睇下香港點樣融入去啫 當然唔願意嘅人 一樣會有好多意見 可以不理

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-8-1 06:14 PM 發表
只能作日常零錢使用。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-8-1 07:35 PM 發表
正式啟動全球去美元化。
啟動左好耐,仲有漫漫長路。

全球用美元交易的金額
已經跌至不足一半

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 14:10 發表

神兄 我話畀你聽 我都唔知幾想用微信支付 但係銀行同微信綁嚟講去都綁唔到 封關之前去銀行都解決唔到 話係微信嘅問題 可能香港嘅微信 同大陸嘅微信唔同 唔可以綁定大陸銀行 其實個人十分支持微信支付 基本上相當安全 就算幾十萬嘅交易 完全冇問題 我買賣樓宇 都係微信支付 不過唔可以到我戶口 唯有畀咗朋友戶口去過數 朋友收到錢之後 就可以轉名 所以我認為微信支付根本冇問題 睇下香港點樣融入去啫 當 ...
我香港用微信,不過冇綁銀行。大陸用支付寶,綁銀行冇問題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]