• 瀏覽: 22,651
  • 回覆: 35
  • 追帖: 2
+8
因管理不善而從全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,近日再向資深機師埋手救亡,推出自願退休計劃,成功申請者每年可獲發最

轉載 ~因管理不善而從全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,近日再向資深機師埋手救亡,推出自願退休計劃,成功申請者每年可獲發最少3個月基本薪金,直至屆滿正常退休年齡,最高可獲相當於12個月基本薪酬的特惠金。有工會透露,國泰至今未承諾不裁員,不少員工人心惶惶,擔心會出現大規模裁員,要求國泰盡量保住員工飯碗,即使裁員亦要「畀大份啲肥雞餐」,讓他們可捱過眼前難關。

香港民用航空事業職工總會主席張樞宏指出,新冠肺炎重挫全球航空業,不少航空公司陷入經營困難、現金流不足的情況,國泰早前亦因財困而推行資本重組計劃,合共撲水390億港元救亡,擔心疫情若持續惡化,該筆資金或只能「頂到一年多啲」,國泰可能會待保就業計劃結束後,在年尾裁員。

他又指,有關自願退休計劃的消息傳出後,不少國泰員工「個心唔舒服」,地勤及空中服務員等均擔憂會被裁員,公司人心惶惶。他解釋,現時全港4間註冊航空公司中,僅香港航空不屬國泰旗下,惟港航亦自顧不暇,無法吸納大批航空界人材,加上香港經濟衰退,即使轉行亦難以覓得新工作。他透露,早前曾與國泰相關人士交換意見,期間國泰提及公司經營有困難,但就未有承諾不會裁員,該會已要求國泰「畀大份啲肥雞餐」,亦不要與強積金供款對沖,好讓員工捱過眼前難關。

《國泰航空,愈做愈燶》專頁:http://hk.on.cc/fea/cx/

國泰航空近日向資深機師推出自願退休計劃。

汰弱留強!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200801/bkn-20200801123736410-0801_00822_001.html

引用:
原帖由 terryleung365 於 2020-8-1 14:31 發表

工會罷工求仁得仁,攬炒最終完滿成功
https://hk.appledaily.com/resizer/dhsa5e8gMh4J7NS4orsa_pF_lGo=/720x408/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/3SZLDNQW45MBSJ ...
就正正係呢班噉嘅曱甴,攪死國泰。

引用:
原帖由 MizarDubhe 於 2020-8-1 14:17 發表
因管理不善而從全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空

東方真係好憎國泰,次次都呢句開頭
我深信一定係有啲嘢!

引用:
原帖由 ETENHK 於 2020-8-1 14:19 發表
私人恩怨
佢同好多公司,又或者政府部門,都會係噉樣樣寫標題。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-1 14:20 發表
經濟復甦時再請人囉,無生意點養得起咁多機師
呢個絕對係正確!即係早輪政府攞錢入股一樣,因為國泰同其他好多國家地區有航線。如果國泰俾人收購左,會影響左日後航線嘅問題。

引用:
原帖由 MizarDubhe 於 2020-8-1 14:23 發表
咁國泰又的確管理不善﹗
佢投資油嗰度係真係失敗,但係飛機用嘅油,需要太過多。呢個真係冇計!但係人事管理失敗就係無管理好下屬,變成啲曱甴。

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2020-8-1 14:28 發表
飛曱甴們一於罷工去救國泰啦😎
而家公司都搞唔掂喇!個個月喺度蝕錢,仲唔解決啲飛曱甴。

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2020-8-1 14:37 發表
恭喜空姐求仁得仁。點解唔組織大罷工抗議公司推自願退休計劃?
好多飛機都要停航,噉即係自我罷工囉!

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-8-1 14:40 發表
炒咗D罷工機師先
炒埋啲罷工空姐/地勤人員。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-8-1 14:43 發表

屌,d客既個人資料上晒網通晒天……
呢個咪就係管理上嘅問題囉!

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2020-8-1 14:48 發表

就係冇炒晒曱甴飛雞
仲有地勤嗰班啊!

引用:
原帖由 爪王凌雨 於 2020-8-1 14:49 發表
垃圾
係垃圾公司,定垃圾曱甴呀?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-8-1 14:50 發表

就摺,有肥雞好食了
唔好摺啊,一摺咗大家我都要埋單。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-1 14:51 發表
國泰中的奸邪妖獸不停要求「攬炒」麼?既然求仁得仁,為何要惶恐?
有幾隻肥雞走咗出去啦!其中一隻肥雞,話要選議員添。

引用:
原帖由 askwinglam 於 2020-8-1 14:52 發表

高層落左命令,無辦法唔做
請問高層落咗啲乜嘢命令呀?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]