• 瀏覽: 11,514
  • 回覆: 4
+5
引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 18:11 發表

空優無理由唔要超巡,反而f35 b c 更似低空偷轟地面目標。
按美國佬所講,b c超音速時機熱度升高,可以搜索出,咁A型,f22,j2p, su57有無講過?
雖然話戰機會按需要採取高/低路綫,低空阻力高同降低感知視野,咁發揮唔到隱形機優勢

F-35A係唯一無實施超音速限時,至於F-22之類要長期超巡,機體會造得更加硬淨當然亦更貴

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-8-1 18:17 發表

超巡定義是什麼?

超音速巡航?
超幾多倍音速,
巡航是什麼意思同用處?

F22 好似係 超音速2倍巡航

純好奇!
超音速巡航係指戰機唔靠加力,只用乾推就能維持大於1.2馬赫飛行,加力油耗最高,超巡較低,經濟巡航最省油

0.9~1.2馬赫之間跨音速區,飛機追上音速會面對音障同大量波阻力,1.2馬赫以上先會完全擺脫阻力區

超巡除左減少超音速油耗,重可以提高導彈發射動能增加射程,只係1.2馬赫動能就比0.8馬赫高出1.5*1.5=2.25倍

F-22可以維持1.6馬赫超巡45分鐘,呢個速度下動能比0.8馬赫高出2*2=4倍

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 19:35 發表

之前睇過有外國人寫F35A 超巡係取巧,要先開after buner後突破音速後熄後燃,才能維持超音速,正確否?
F135引擎旁通比0.56係偏高,排氣速度唔足以直接加速至超巡

F-35要“超巡”方法同三代機一樣,所謂Zoom and Boom招數,飛機卸載(0升力)俯衝至超音速,然後收油衝刺15分鐘左右,阻力會令飛機降到亞音速

美軍官話都係用Dash形容呢個動作,唔認爲係真正超巡

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 22:43 發表

通常是俾導彈追,超巡都快唔過導彈。
相對速率係好重要因素,例如三馬赫對頭0.8馬赫=3.8馬赫,三馬赫追尾0.8馬赫=2.2馬赫,一般而言相對速率越高射程同命中越好,反之亦然

雷達迎頭同追尾距離受到目標速率(都普勒效應)影響,如果超過Speed Gate上限同下限都會視爲雜波進行過濾

戰機為反制鎖定會施展叫做Beam空戰機動,戰機會轉頭使都普勒速率跌到0令雷達脫鎖

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-3 06:59 發表

F22不止現在, 原來12年前都在中國隠唔到形啦

所以中國當佢野味咁打, 科技進補啦
好心你就咪睇咁多台灣網啦, 如台灣咁勁, 自己同大陸單打獨鬥, 洗乜通蕃賣國, 要揾老美同日本聯手呀

有叻的中國唔睇, 郤睇埋那輸那郤最叻睇日本AV大的台灣作埋的春文???係咪思想有問題呀???

https://kknews.cc/zh-hk/military/rjej3kn.ht ...
呢單假新聞幾乎每年炒一次

相都係偷圖PS

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]