• 瀏覽: 11,548
  • 回覆: 17
+5
引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 03:13 PM 發表
個人覺得超音速巡航可有可無
逃命時要, 俾超音速戰機追時, 佢做到你做唔到就會好高機會被打低
美國五代機時, 仲可以講可有可無, 但當中國五代出現,而中國做到, 美國做唔到, 就會好大件事

其實, F22都係緊緊做到, 但F35就做唔到30分鐘
但兩隻機做完, 油又甩, 引擎又損壞嗰隻囉.

美國戰機冇可以耐受高速巡航30分鐘所產生的超高熱度科技,

但中國就有這項技術, 中國攻克了, 所以成就到第6代戰機, 更預在下年初正式試飛,  但美國呀, 繼續研究吧

引用:
原帖由 今天有點煩 於 2020-8-2 09:40 AM 發表

F35全系列只能開加力才能超音速巡航,不開加力無法超音速巡航
所以,有專家批評,f35根本不算正式的5代戰機,如無隱形的優勢,根本連f16,都打不過

但f35如以超音速航行一分鐘,可能已失去了佢的隱形功能!

所以f22及f35根本是未完成的作品

在南海,f35根本瘀晒,隱咩形?俾中國的秘密武器,玩到佢空中失靈了幾秒至十幾秒!要不是中國只存威懾,f35跌晒落南海了!

引用:
原帖由 Visita 於 2020-8-2 05:22 PM 發表

除了要奪取制空權,還要有快速攔截敵機能力,超巡是一個優勢。肥電四不像,既不是空優,轟炸又受制於彈倉,隱身功效亦不大,多用途卻樣樣半吊子,定位一塌糊塗。沒有制空權就做乜都廢,美國每次戰爭都依賴制空權,而今要玩完。 ...
美國的5代戰機太廢了。
下年應二月,中國的六代戰機首飛,6代戰機的規格,亦由中國來規定

中國人勁呀!

引用:
原帖由 Visita 於 2020-8-2 05:30 PM 發表

超音速會空氣摩擦發熱,隱身塗層亦會磨損,嚴重影響隱身功能,這對肥電是致命。而且肥電為了減少重量唯有偷工減料,超音速好易散機。
唔止塗層,美國的引擎金屬原來都頂唔順,開超音速航行,f22及f35同樣會損壞,要入廠維修幾個月!

但這技術被中國的蔡女科學家攻克,成就了殲20及跟住來的六代戰機

這技術特朗普開口想要,但中國話:發你嘅夢啦!

引用:
原帖由 Visita 於 2020-8-2 05:43 PM 發表

創業難,守業難,擴業難。無謂自滿,何況中國還未有資格自滿,不斷努力啦。
放心, 中國會好清楚呢點, 相信今次試飛的都應係佢最弱嗰隻第六代戰機, 可能是殲23或殲25

中國近這十年所表現出的科技不斷的自強不息的氣魄, 讓世界震撼.

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-8-2 06:05 PM 發表

明年試飛傳聞一直唔係講緊海四咩?

六代機又突然跳出黎
中國下年得一款戰機試飛?你唔係嘛

https://ucpnz.co.nz/2020/07/06/披露中国新一代战机试飞-俄专家谈为何意义巨大且/

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-8-2 06:36 PM 發表

文中對六代機試飛只係繆繆片言,又提到垂直起降戰機,呢兩種戰機係網路上都只係傳聞並無太多實際証據,叫人好難消化
中國在這幾年是不斷推陳出新新的戰備, 話只得海四試海, 怎會呢??
知不知中國這幾年每年生產的戰艦總噸位都拋離了老美
而戰機更新頻率更是驚人.

如無世界大戰在這十年發生, 中國的創新, 會更震撼世界

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-8-2 06:41 PM 發表

上星期上面彈左呢啲出泥
流定堅就要再等等

其實早已有新聞出咗, 中國已攻尅了六代戰機所需的技術, 所以中國係時候在制空權上拋離老美了.

相信中國在光波晶片的創新上, 會更助中國六代戰機在電子作戰上的優勢

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-8-2 06:45 PM 發表

又黎啲咁鬼既野,殲20試飛又係咁,突然跳出黎,如果係真就堅呀,我不嬲相信大陸既科研能力,不果一下跳咁多出黎真係難消化
冇辦法, 因為被美國逼出來, 中國都唔想咁快, 但慢下來, 美國就會持佢70年來的軍事生產, 以多取勝.

要不是中國在導彈上的領先美國太多, 以美國現有大量航母及近成萬隻戰機及6千支核彈, 怎會唔撲過來咬中國.

但肯好中國有北星之光,.............. 東風51等, 大殺器套住美國條狗頸

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-8-2 06:48 PM 發表

結合好多網上資訊都係話明年試海四,我都已經覺得好震撼,突然又話試六代機仲可能唔止一款師兄有無多啲資訊透露,要可信嗰種喎
我剛link那新聞都有提及啦
其實中國研究多代戰機已多年, 如不是2010年某中國女科學家的突破, 相信中國仍好似美國, 英國卡在在六代戰機的技術樽頸,
中國的實驗六代機都好多款
傳有
殲23火龍
殲25
殲28
殲40

殲X
我估最強應是殲X
但下年會試飛的應是該是殲23火龍掛, 因為佢的傳聞係最多.

但總之下年會十分多中國的神器出世, 包括003航母, 好似已定名為廣東艦了!

中國人真係好嘢, 勁!

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-8-2 07:20 PM 發表

殲20試飛嗰日,我都消化左好耐先信,太震撼
其實, 世界曾聲稱有10款5代戰機, 但經專家們評審只有三款才算5代戰機,
包括F22, F35及殲20

但扣除了F35這挽車邊的,
只得F22及殲20

再扣分F22飛完就似五癆7傷成個病壞咁的問題,

真正的五代戰機, 就是殲20

俄羅斯更有專家評 殲20就是5代戰機之王.

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-8-2 09:41 PM 發表

俄爹話j20喺大母牛就聽過,冇聽過話全世界最強
你阿爹唔想講你聽囉

https://youtu.be/fI4SwfAUnDc

原來F22, 據俄羅斯統計, F22是墮機最多的5代戰機, 世界第一啊

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-2 10:09 PM 發表
原來F22, 據俄羅斯統計, F22是墮機最多的5代戰機, 世界第一啊
記住係俄羅斯的統計, F22真係5代機之中, 墮機第一

https://youtu.be/D1RxfI2GpC4

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-8-2 10:21 PM 發表

文章引述俄軍事評論專家瓦西里·卡申的意見稱:這個鴨翼技術的運用將使雷達反射截面大大增加,所以目前國際上先進的第五代隱形戰機沒有任何一家使用。這也是被中方保密的殲20實際隱身性能令外界懷疑的主要原因之一。

此外,對於非常影響是否會被敵機雷達提前發現的機頭雷達截面問題,文章通過對比殲-20同美國F-35隱身戰機的機頭後分析稱,中方並未重新花力氣研究自己的新的機頭,而是再次拿 ...
西方講就信???這鴨翼設計, 會用在六代戰機之上,
另外, 日本在雷達多次出現了奇怪, 但又測不到係乜, 所以佢地都認為應是殲20所為, 但揾唔到囉

這就是隠身的證明
但F22及F35戰機, 次次入中國境就被打冧, 或被中國用武器干擾到失靈, 咁叫隠形???呃人咋嘛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]