• 瀏覽: 2,102
  • 回覆: 25
+5
【23:41更新】據了解,警方首次引用《港區國安法》,通緝6名已離港的社運人士,包括前香港眾志創黨主席羅冠聰、曾在英國駐港總領事館任職的港人鄭文傑(Simon Cheng)、本土民主前線成員黃台仰、「香港獨立聯盟」召集人陳家駒、18歲「香港效益主義黨」主席劉康,以及曾協助推動美國簽署《人權與民主法案》的 Hong Kong Democracy Council總監朱牧民。

【23:41更新】據了解,警方首次引用《港區國安法》,通緝6名已離港的社運人士,包括前香港眾志創黨主席羅冠聰、曾在英國駐港總領事館任職的港人鄭文傑(Simon Cheng)、本土民主前線成員黃台仰、「香港獨立聯盟」召集人陳家駒、18歲「香港效益主義黨」主席劉康,以及曾協助推動美國簽署《人權與民主法案》的 Hong Kong Democracy Council總監朱牧民。

據悉,羅冠聰、陳家駒、鄭文傑和黃台仰被指涉及「煽動分裂國家罪」,劉康和朱牧民則涉「勾結外國勢力危害國家安全罪」。

羅冠聰在facebook發文表示,從新聞媒體得知自己將被香港警方以國安法通緝,稱完全不知自己的「罪名」是甚麼,亦覺得「欲加之罪,何患無辭?或者最終的答案,只是因為太愛香港」。他重申,自己所有在海外的倡議工作是以個人身分而行,沒有與任何人有政治聯繫,也沒有受薪或收受任何利益。他亦稱,離港後已沒有聯絡親人,並正式與他們斷絕關係,不再往來。
==============================================================================

勁!首次用港區國安法通緝一嗰喺美國嘅美國公民!我相信對特朗普、龐佩奧已經起到巨大震攝作用!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200731/s00001/1596204794716/港區國安法-消息-警首引國安法通緝羅冠聰鄭文傑黃台仰等6人-涉勾結外國勢力-煽動分裂國家

搵斯諾登同美國交換

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
唔好以為走咗佬就唔駛負責。政治關係嘅嘢好微妙,如果又有個思樂冰到香港,有啲國家可能好想交換,一個換一堆都得😏

引用:
原帖由 hfceddie 於 1-8-2020 12:55 PM 發表
....
被通緝人仕的銀行戶口會否被凍結?
可否上網申領政府派的一萬蚊?

這個盲婆,遲早被拉,不要以為殘障就免死

https://www.facebook.com/100016960599894/videos/pcb.729965024245511/729964430912237/

引用:
原帖由 hfceddie 於 1-8-2020 12:55 PM 發表
......他重申,自己所有在海外的倡議工作是以個人身分而行,沒有與任何人有政治聯繫,也沒有受薪或收受任何利益。他亦稱,離港後已沒有聯絡親人,並正式與他們斷絕關係,不再往來。 ...
即係話,羅冠聰剛畢業,冇打過工,冇晒收入,好快會在英國餓死?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-1 01:24 PM 發表

即係話,羅冠聰剛畢業,冇打過工,冇晒收入,好快會在英國餓死?
沒有受薪係指佢嘅倡議工作。咁嘅理解能力 DSE閱讀理解會唔合格。

引用:
原帖由 hfceddie 於 1-8-2020 01:47 PM 發表

沒有受薪係指佢嘅倡議工作。咁嘅理解能力 DSE閱讀理解會唔合格。
羅冠聰1993年生於深圳,六歲時與母親由大陸來港,即係1999年,肯定冇BNO,點可以在英國打工?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-1 02:54 PM 發表

羅冠聰1993年生於深圳,六歲時與母親由大陸來港,即係1999年,肯定冇BNO,點可以在英國打工?
英國唔可以俾工作簽證佢?政治難民俾居留權都得啦!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-1 01:24 PM 發表

佢拎咗千幾萬眾籌d錢走路

主題標籤 #羅冠聰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]