• 瀏覽: 7,067
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
+15
【新增英國外交部回應】 美國白宮譴責港府決定押後立法會選舉一年,表示這是北京損害香港民主的最新事例。 白宮發言人麥肯納尼(Kayleigh McEnany)說:「這次行動損害香港賴以繁榮的民主進程和自由。北京在《中英聯合聲明》中承諾港人享有自治及自由直至2047年,而這只是北...

美國白宮譴責港府決定押後立法會選舉一年,表示這是北京損害香港民主的最新事例。

白宮發言人麥肯納尼(Kayleigh McEnany)說:「這次行動損害香港賴以繁榮的民主進程和自由。北京在《中英聯合聲明》中承諾港人享有自治及自由直至2047年,而這只是北京連串違背承諾的最新例子。」

英國外交部發聲明回應港府押後立法會選舉。發言人說,自由公平選舉對《中英聯合聲明》確保港人享有的高度自治、權利和自由至關重要,中國政府須釋除港人和世人疑慮,儘快舉行選舉,不要再以新型冠狀病毒病為藉口,進一步削弱香港自治。

德國宣佈因應港府押後立法會選舉一年,決定暫停執行與香港的引渡協議。德國外長馬斯(Heiko Maas)在聲明說:「香港政府決定取消12名立法會選舉參選人資格及押後選舉...進一步侵犯香港人的權利。鑑於最新事態發展,我們決定中止與香港的引渡協議。」他又說,德國一再表明期望中國履行國際責任,包括賦予港人應享有的自由公平選舉權利。

路透社/法新社/英國外交部

-----------------------------
打國際線 《蘋果》英文版免費試睇 按此了解更多
英文版已登錄新版《蘋果》App按此下載/更新
=========================================================================

大鑊!德國又中止引渡協議!當初林奠攪送中條例,話香港法治有個漏洞,必須堵塞!而家唔止係漏洞,直頭係崩堤!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20200801/S5AASBIVN63ZE6VS2ESNQJDPYQ/

又雙重標準??你地自己押後就得, 人地就唔得, 再講又關你地乜事?

Noted,但中國內部事務,關你叉事

關你蛋治

關你班鬼叉事咩

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-1 11:10 AM 發表
【新增英國外交部回應】 美國白宮譴責港府決定押後立法會選舉一年,表示這是北京損害香港民主的最新事例。 白宮發言人麥肯納尼(Kayleigh McEnany)說:「這次行動損害香港賴以繁榮的民主進程和自由。北京在《中英聯合聲明》中承諾港人享有自治及自由直至2047年,而這只是北...

https://hk.appledaily.com/resizer/XLswnYTdPpLCoXuNDMJkB ...
自己押後就得,人哋就唔得。

都唔知邊個之前總統講話要押後呢?咁多國家押後又唔見所謂嘅民主國家吠 雙重標準就死L開啦

引用:
原帖由 豆芽生 於 2020-8-1 11:19 AM 發表
都唔知邊個之前總統講話要押後呢?咁多國家押後又唔見所謂嘅民主國家吠 雙重標準就死L開啦
做相同嘅事,但動機可以大不同,明冇?

幾個國家經濟疫情人權都自顧不下
有咁多閒情關心香港?
當新中國仲係茁長中嘅幼苗,西方霸權不放在眼內
今日枝葉比你壯,長得比你快
樹大招風原來只係想當然

又干擾香港事務

最無資格兩個講就係英尾 努力群體免疫啦你哋 我冇記錯英國地區選舉唔係都押後咩?尾國更加唔使講啦前幾日嘅事

笑了,柒普都話推遲總統選舉啦

引用:
原帖由 人世人 於 2020-8-1 11:13 AM 發表
Noted,但中國內部事務,關你叉事
同意

議員必須要愛黨擁黨跟黨走才行
怎么可以反對政府的議案
全世界也不容許這么運作

一時話香港已經沒有民主

現在又承認立會選舉是民主一部份

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 11:18 AM 發表

自己押後就得,人哋就唔得。
乜美國押後咗咩?

主題標籤 #立法會