• 瀏覽: 5,267
  • 回覆: 106
信貸評級機構惠譽國際下調美國展望評級,由「穩定」下調至「負面」,但確認「AAA」主權評級。 惠譽指出,美國公共財政狀況惡化,而且缺乏可信的財政整固計劃,擔心疫情過去後當局仍無法充份整固公共財政以穩定公共債務。

擔憂美債最終變成垃圾債券。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E6%83%A0%E8%AD%BD%E4%B8%8B%E8%AA%BF%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%B1%95%E6%9C%9B%E8%A9%95%E7%B4%9A%E8%87%B3%E8%B2%A0%E9%9D%A2-213602820.html

美國偉大的女預言家臨終前,留下一句遺言:美國將會衰敗,人類的希望在東方。中國將會取代美國擔任領導世界的能力。
熱賣及精選

勿忘香港亂局你們有份推波助瀾
睇下美國上半年的財赤?
錢從何來?
都是 fed reserve 印出來

壞消息下,美股又升

正常.... 賣多幾架戰機, 軍艦, 飛彈 都唔夠填數

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-1 10:04 AM 發表

美國政府
一年花在利息的開支
是5700億美金
賣軍火,利息都唔夠比

根據美國商務部在週四 (30 日) 發布的最新數據顯示,今年第二季美國國內生產總值 (GDP) 暴跌 32.9%,創下有記錄以來新高,不過仍優於經濟學家預期。

數據顯示,在 4 月至 6 月的第二季期間,美國 GDP 大跌 32.9%,創下歷史新高,不過仍好經濟學家此前預期的下跌 34.7%。

不可思議的經濟學家

美國偉大的女預言家臨終前,留下一句遺言:美國將會衰敗,人類的希望在東方。中國將會取代美國擔任領導世界的能力。
美元下半年一定大貶,港元同美元脫勾好時機。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-1 10:07 發表

美國政府
一年花在利息的開支
是5700億美金
賣軍火,利息都唔夠比
淘空一個香港就夠啦!! 所以咁關心香港!!

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-1 10:10 AM 發表

淘空一個香港就夠啦!! 所以咁關心香港!!
美元大貶,港元一定要同美元脫勾,否則只會同美元陪葬,全球疫症後一定去美元化,歐元有望重回國際結算龍頭,所以德國企硬睬都唔睬美國,美國亦自德國抽出一萬美軍報復,日後中俄德必係實際聯盟,法國中立,韓國日本會係游離派,美國只係五眼聯盟領袖,美元流通量大減,超過國內流通嘅國際美元回流美國,美元匯價必大貶。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-1 10:21 AM 發表

美元大貶,港元一定要同美元脫勾,否則只會同美元陪葬,全球疫症後一定去美元化,歐元有望重回國際結算龍頭,所以德國企硬睬都唔睬美國,美國亦自德國抽出一萬美軍報復,日後中俄德必係實際聯盟,法國中立,韓國日本會係游離派,美國只係五眼聯盟領袖,美元流通量大減,超過國內流通嘅國際美元回流美國,美元匯價必大貶。 ...
德國唔會同俄佬聯盟

美國最終賴債不還,打劫全世界一次都收26萬億美元,一次過解決國債問題,最多做世界老二。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-8-1 10:04 AM 發表

淡定, 侵侵向契妹菜菜子單聲, 一百幾十架爛銅爛鐵賣過嚟獃灣包冇托手踭, 要幾多錢 ?? 賣多D鳳梨茶葉蛋炸雞咪得囉. 叫契哥預番個佣替我存入花媽聯名戶.
.

莫聽穿林打葉聲, 何妨吟嘯且徐行, 竹杖芒鞋輕勝馬, 誰怕 ? 一簑烟雨任平生. 料峭春風吹酒醒, 微冷. 山頭斜照卻相迎, 回首向來蕭瑟處, 歸去, 也無風雨也無晴.
好消息! 不過唔係好信。

回覆 引用 TOP

今年至今,美元由最高位的103,跌至昨日的93,可知跌左幾多?

提示:支持鍵盤翻頁左 右