• 瀏覽: 33,307
  • 回覆: 8
你地咪罷工囉, 係香港政府咁戇X搞埋的豁免檢疫去買人情, 比你地班人嚟香港播毒, 搞到而家市民又辛苦, 政府自己又麻煩, 最慘無辜市民捱限聚令重唔知要捱到幾時, 嚴重影響日常生活。
重有, 中國大把物資供應比香港, 呢的全部陸路, 唔使坐船, 同埋中國控制疫情, 比外國做得好好多, 船員罷工, 求之不得, 最好唔好再嚟香港播毒, 唔該晒!!

https://www.hk01.com/sns/article/503851

引用:
原帖由 想想好嘛 於 2020-8-1 11:04 AM 發表

你去澳門換都得姐!
全世界係得新架坡同香港咁戇X比的船員上岸搞搞陣, 其他地方真係慳的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 16610joey 於 2020-8-1 11:55 AM 發表

去反隻船嘅註冊國家換最合理
其他國家啋佢多餘, 因為人地政府一定係保障自己國民行先, 邊個會好似香港咁, 係買人情行先, 明知好可能有帶菌者都比佢地上岸搞搞陣, 搞到而家終於爆大鑊!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 62448958 於 2020-8-1 11:43 AM 發表

無市民怪船員,唔好俾小人挑撥。
講得啱喎, 市民真係唔應該怪船員, 因為如果好似其他地方咁, 政府唔比佢地上岸, 佢地都唔可以上岸。 怪就要怪提出同推行豁免檢疫果班官員, 點解會作出一個咁戇X嘅決定? 犯埋呢的低級錯誤? 最慘就係要無辜市民無了期齊齊捱限聚令, 嚴重影響市民日常生活, 但係而家一講到責任, 有關官員個個耍手擰頭, 所以有關官員一定要出來被問責, 向受影響市民作出交待。
https://www.hk01.com/sns/article/504068

引用:
原帖由 IamErine 於 2020-8-1 12:11 PM 發表

又未必全部陸路,我張梳化雖然係外國牌子,但據 sales 說法係由杭州製造經水路運港,所以要計算製造時間、船期和航程,預6個星期嘅時間,如果佢無吹水,我諗唔止係傢俬,還會有各式各樣的物資經水路,我相信運載量船運有一定優勢,當所有船停航轉為陸路,陸路交通又是否能夠消化呢?唔知船運成本是否低過陸運呢?係嘅話,到時物資又漲價。 ...
我寧願物資漲價, 都好過病毒入境, 錢可以搵返, 但係生命, 尤其是親人, 冇左就係冇。。。。

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-8-1 12:22 PM 發表

標題評論危言聳聽,古誘人心,全世界大把貨櫃碼頭,大把貨物起卸港,點解一定來香港換班?
因為係得香港同新架坡咁戇X比船員嚟換班, 其他好多國家都為左保護自己國民, 啋佢都多餘!!😆😆😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 主隊必勝 於 2020-8-1 03:34 PM 發表

D 毒唔會走入你個鼻,係你自己烏嘈, 隻手亂咁摸
啱呀, 你唔好呼吸, 的菌咪唔會走入鼻, 我係正常人, 要呼吸, 所以咪驚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chopsuey 於 2020-8-1 09:22 PM 發表

係囉!可以去其他國家換班㗎! 日本都得架!
人地第二的國家根本唔會比呢的無謂人登岸。。。。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-1 11:15 PM 發表

多嚿魚!係咪老馮要響香港換班吖。
因為真係得香港同新架坡咁戇X可以比呢班人換班。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]