• 瀏覽: 34,964
  • 回覆: 388
+3
引用:
原帖由 photoman 於 2020-8-1 03:10 PM 發表

沒有完美方案~
依家D米都貴晒, 就算需要不變, 供應少左, 價都升~
有讀過經濟都知~ 奕可能有人唔知米貴......
黃人引起搶米,發言者應該拉

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-8-1 09:48 AM 發表
船員無得上岸,發惡罷工

必引發物資短缺,物價上升,地球災難!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200801/00176_032.html
好牙,船員去搵政府申訴

香港得返大陸貨和糧食,黃人會唔會餓死架?

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-8-1 02:29 PM 發表

唔太明你講物,但好多船係海上停留好多個月,可以專登走尼香港換班,點解唔可去返菲律賓,印尼,印度,自己國家換班
因為船員未必來自同一個國家,例如船上有菲律賓、印尼、孟加拉
咁隻船來香港落左貨,又或者去到菲律賓落晒貨
咁其他國籍的人去邊上岸
點解係香港上岸某程度上係香港免簽證等等較多
而且 香港係航空輸紐 要飛去邊個國家都容易 唔駛轉來轉去
香港同時間可以賺多筆錢

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-1 10:09 AM 發表
"你啅人" 又攪鬼 ?? 想睇點全球法.

今時今日, 有份工做唔知幾多人恨都恨唔嚟. 罷工 ?? seafood 痕咩. ...
又無加入職工盟, 話之你死啦

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-8-1 10:13 AM 發表
你地咪罷工囉, 係香港政府咁戇X搞埋的豁免檢疫去買人情, 比你地班人嚟香港播毒, 搞到而家市民又辛苦, 政府自己又麻煩, 最慘無辜市民捱限聚令重唔知要捱到幾時, 嚴重影響日常生活。
重有, 中國大把物資供應比香港, 呢的全部陸路, 唔使坐船, 同埋中國控制疫情, 比外國做得好好多, 船員罷工, 求之不得, 最好唔好再嚟香港播毒, 唔該晒!!

https://www.hk01.com/sns ...
餐飲業就係比佢哋害死!

引用:
原帖由 kuen0315 於 2020-8-1 03:14 PM 發表

好牙,船員去搵政府申訴
就係申訴左, 政府先基於人道豁免

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-8-1 03:19 PM 發表

應該係藍人當日反對封關嘅謠言
人地明明話封大6人,佢就喺度話貨物都冇反對封關
政府唔拉人已證明一切
黃人沒有封機場,你睇下大陸,幾快OK,成班垃圾黃人

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-8-1 03:16 PM 發表

點會
恰恰相反
你睇人地以民為主果啲國家會唔會咁?
呢個時候仲用民主?投得票嚟都死清光啦,快d用專制搞掂佢,民主留返拜山至講啦唔該。。。民主美國挑戰五百萬大關啦,仲要用民主???佛祖保佑呀。

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-8-1 03:19 PM 發表

應該係藍人當日反對封關嘅謠言
人地明明話封大6人,佢就喺度話貨物都冇反對封關
政府唔拉人已證明一切
果時真係有朋友同意去封大6人!
但病毒識分香港人同大6人咩? 真係政治蓋過常識!

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-8-1 09:48 AM 發表
船員無得上岸,發惡罷工

必引發物資短缺,物價上升,地球災難!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200801/00176_032.html
曱甴又散佈謠言!
船員不在港換班,可以在其他地方換班!
全世界大把港口,只是政府應船東商會的要求,提供一個方便給船員而矣!
正所謂俾是人情不俾是道理!
目前香港有疫情再起,收緊船員換班是合情合理也!

香港黃屍好惡架, 佢地話要封關, 有乜問題問佢地啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]