• 瀏覽: 3,760
  • 回覆: 54
+2
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-2 08:11 PM 發表

所謂" 推翻政權" 只是表面, 推翻的, 只是幕前的扯線公仔, 實際上, 根本沒有推翻幕後老闆.
美國的國安法, 容許州份獨立嗎?
表面上, 該州的確是可以公投獨立的, 不過, 好戲在後頭, 還要其餘49州全數  ** 係全數*** 公投通過才可以. ...
加拿大好似係如果某省要求獨立,只是這個省的市民可以就呢個議題投票。如果我記錯了,麻煩指正。但西方國家容許政黨輪替根本就唔啱。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-2 11:44 PM 發表

加拿大好似係如果某省要求獨立,只是這個省的市民可以就呢個議題投票。如果我記錯了,麻煩指正。但西方國家容許政黨輪替根本就唔啱。
我只知任何國家都會用各種手段鎮壓國內分離活動

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-2 11:47 PM 發表

我只知任何國家都會用各種手段鎮壓國內分離活動
早年西澳洲話要獨立,坎培拉當他們廢嗡。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-2 11:54 PM 發表

今年又黎
香港霉體沒有報導的

有冇人見孫中山要喺清朝做官 響朝廷大大聲話反對清朝 有冇人做官係咁做㗎

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-2 11:54 PM 發表

不過澳洲實際上已分裂左做幾個國家啦。因為他們行的是聯邦制,自己顧自己。

早期主局誓詞:
「本人(姓名),謹此宣誓︰本人定當依法竭誠向女王伊利沙伯二世陛下及其世襲繼承人及其他繼承人效忠願主佑我。」(I [name],swear that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second,Her Heirs and Successors,according to law. So help me God.)

只不過, 西人自己過咗呢個階段, 就會指責他人使用自己用過的東西.

加拿大算係最落後嘅西人國家, 因為有種族矛盾, 同分離主義.

總理誓詞:
The present form of the Oath of Allegiance, which derives from that which was, and still is, taken by parliamentarians in the United Kingdom, is:
I, [name], do swear that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Queen of Canada, Her Heirs and Successors.

加拿大總理在儀式上, 依然保留由英女皇委任, 並效忠英女皇.

對原住民嘅洗腦學校要到1996年才正式結束, 在長逹超過100年嘅強制教育期間, 原住民兒童不被充許學習自己的語言, 被強被進行英語教育(即係明洗腦), 期間更有超過6000名學童死亡.

印第安寄宿學校系統由1870年開始實行至1996年最後一所寄宿學校關閉,時間長達126年。

引用:
原帖由 死夜惡 於 2020-8-1 08:19 AM 發表
強姦咗你仲要你講愛佢,可以無恥到咁!
用瘋狂也不足以形容!
你最愛既英國
仲有連做國民都要效忠既加拿大,澳洲

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-2 01:02 AM 發表

美國也不容許有叛國意圖的人參選。
🐶只要"覺得"你唔愛國就可以拉你架

引用:
原帖由 死夜惡 於 2020-8-1 08:19 AM 發表
強姦咗你仲要你講愛佢,可以無恥到咁!
用瘋狂也不足以形容!
🐶只要"覺得"你唔愛國拉你去打把架.知冇

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-8-8 07:59 AM 發表

🐶只要"覺得"你唔愛國拉你去打把架.知冇
你亂噏乜嘢?

引用:
原帖由 死夜惡 於 2020-8-8 08:43 AM 發表

你亂噏乜嘢?
🐶愛國法寫明架低B

地球很危險,阿柒頭你反火星啦🤔🤔

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-8-1 01:02 PM 發表
世上有邊個議員政客係想推翻自己國家憲法?啊有啦西班牙加泰自治區攪獨立嗰班政客,不過全部都一係坐監又或者流亡!留意多啲國際新聞啦!

https://english.elpais.com/elpai ... 0178504_315132.html ...
叫班曱甴睇下人家國安法律起標先啦9年🤔🤔

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-2 05:49 PM 發表

算把啦外國的國安法,可以容許人民用選票推翻政權。
只係推翻個政黨,政權包括憲法同制度,美國那有政黨推翻整個憲法,連擁槍權都推唔到。舉例美國推翻聯邦制,改特朗普稱帝改君主立憲制,或改又英女王或其它國家立憲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]