• 瀏覽: 2,175
  • 回覆: 42
政府宣布原定9月舉行的立法會選舉將押後一年,有4位現任立法會議員被選舉主任取消參選資格(DQ),行政長官指未深入研究他們........

現任議員之中,有四個參選時被DQ,如何處理他們在下一年是否延續議席,又是一大難題了。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200731/bkn-20200731191116306-0731_00822_001.html

終身DQ喇,無謂俾機會又彈出彈入

人大表示  已完

阿爺一錘定音 :  NO

廢除議員制,實行一人霸權管治吧!美國標準霸權當道

感性上係應該踢走佢哋。

但理性上應該留佢哋。要踢佢哋應由立法會做,而唔係由選舉主任可以決定去留。

只係立法會之前無踢前漢奸,可能因為唔夠票,或者泛民包庇自己人,更有可能係梁君彥懶得做。

已經宣佈俾被DQ議員根本不可能繼續延任
因為佢哋已經知道冇可能再返議會 如果獲准延任
呢四個破壞王肯定會搞到立法會天翻地覆 中央一定有完善方法去處理

有冇介蘭菜4個。…。。…咁少

引用:
原帖由 champion2005 於 2020-7-31 07:26 PM 發表
終身DQ喇,無謂俾機會又彈出彈入
無法律基礎。

引用:
原帖由 skyeyes 於 2020-7-31 07:42 PM 發表
呢四個破壞王肯定會搞到立法會天翻地覆 中央一定有完善方法去處理 ...
希望有,但我不太樂觀。

最好唔得.

果D有案底, 下屆不能參選的, 都要落馬.

引用:
原帖由 skyeyes 於 2020-7-31 07:42 PM 發表
呢四個破壞王肯定會搞到立法會天翻地覆 中央一定有完善方法去處理 ...
如果佢哋喺度呢一年會盡情破壞, 所以一定要d Q

其實係睇政府做定中央做
政府做,99%比佢地玩多一年
中央做,99%清走垃圾

引用:
原帖由 aesoppqwe 於 2020-7-31 10:41 PM 發表
其實係睇政府做定中央做
政府做,99%比佢地玩多一年
中央做,99%清走垃圾
好簡單, 今屆會期滿後, 即以臨時立法會取代為期一年, 憲制及任命問題索性交由人大決定, 免卻爭拗!
被DQ議員肯定一世無望!

DQ 左在今日,延任在今日。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]