• 瀏覽: 75,823
  • 回覆: 34
  • 追帖: 3
+26
英國為持有BNO港人提供入籍方案,中央考慮不承認BNO作旅遊證件反制。全國人大常委譚耀宗接受傳媒訪問時提到,英國單方面放寬居留權,中方自然要作出回應,包括或讓持BNO港人不能做中國公民,更會影響港人永久性居民身份,以及不能持回鄉證到內地等。

譚耀宗說,中方作出彈性處理,本來即使持有BNO,只要不主動申報,仍可擁有中國和香港永久性居民的身分。譚耀宗指,現在未有明確公布條例,但根據外交部說法,不視BNO為旅遊證件,即當作國籍對待,可能不再可同時擁有香港永久性居民身份。他又指,中方不是在乎移民和人口流動問題,而是從政治層面和國安法作出考慮,到時如人大解釋清楚只是針對BNO,也未必涉及其他國籍問題。

譚耀宗是全國人大常委,地位不可言語,今次由他放風,成事機會應相當高

新聞來源連結:

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1833490/即時-港聞-譚耀宗-持BNO港人或失永久居民資格

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
二選一,不可以再食兩家荼禮

以前隻眼開隻眼閉,好黎好去,英國玩到咁,唯有奉陪到底

係時候撥亂反正了

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-7-30 10:52 PM 發表

你有冇 bno ?

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-7-30 10:55 PM 發表

你有 bno 嘅話
你又會點?
我根本冇,點答你

今次這樣做,可謂一石二鳥,斷埋英國米路

為了順利過渡97,中央處處忍讓,呢套行不通了,往後必要揸正來做

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-7-30 11:39 PM 發表
中國政府點知人有BNO ? 出入境香港根本唔需要用。只要係1997年7月1日前出生的人香港人都係用BNO都係有BNO架啦。點知我地有無放棄或保留BNO ?
用bno出入境,香港政府怎會不知道?

引用:
原帖由 jennylady 於 2020-7-30 11:47 PM 發表

你用下個腦你出入境係用乜先答我呢個問題啦。你經機場出入過香港境未?
哦!願聞期詳了

引用:
原帖由 四眼敏 於 2020-7-31 01:05 AM 發表

點解唔講新移民食緊二家茶禮,而港人反而未有公屋分,要一大部份人工攞來租劏房呢?
新移民何來食兩家茶禮?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-31 02:03 AM 發表 

未係,英美等國話唔承認特區護照至係曬你冷!呵呵!全部香港人即時要特區護照換中華人民公和國護照,去日本要簽證,痛不欲生!
中央同樣一樣可以咁做,看看到時候是誰損失大

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-31 02:11 AM 發表

只要佢哋被取消香港居留權,即刻成為英國公民,唔使等6年,感謝黨!
會唔會係英國難民呀?

引用:
原帖由 HKFabio 於 2020-7-31 03:02 AM 發表

好似好多人都不斷講話新移民可以攞公屋。太太或者先生有可能是新移民一粒星,但係法例明確規定其中一名申請者必須是香港永久居民。
以我所知,申請公屋一方必須為香港永久性居民,咁大多數都應該係男方啦,仲要全體家庭成員必須主夠七年先可申請,其實都唔容易架,有錯可指正

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-7-31 09:30 AM 發表 
一旦取消香港居民身份
BNO 便會立即成為英國公民
人地法例好清楚
係以人民為主要考慮
唔係果D次次以懲罰自己人民黎作反制既可以相提並論
https://inews.hket.com/article/2706318?r=cpsdwa

英國約翰遜擬推新《叛國法》 公民宣誓效忠外國屬違法

算不算懲罰自己人民?

主題標籤 #譚耀宗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]