• 瀏覽: 22,473
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+7
直接癈左個立法會 慳返的錢 反正都係舉手通過

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-7-31 06:17 AM 發表

就算俾建制使晒D錢
都好過俾泛民搞到賺唔到錢
呢班建制都係投機主義 如果冇制衡 貪到無止境

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-7-31 01:17 PM 發表

你覺得當年英國政府貪得少
當年都冇制衡喎,又唔見香港冧
係 所以由得建制貪
你的logic 咁奇怪

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-2 06:43 PM 發表

問題係兩害取其輕

適量反對派係好的
35+就只會係一場災難

原本係兩個聲音合作做一個結果
自從有人拉布開始,個制度就失衡

現在能夠做既就係趕盡殺絕
係泛民咎由自取

就係話你知即使好似以前英國咁唔制衡
香港都可以運作得好正常 ...
我同意你的一隻手掌拍唔響
原本反對派都係做緊 扮反對派 嘅角色
但政府太鍾意刷阿爺鞋 迫到咁多市民反感 再用制度暴力 搞到進入越演越烈的迴圈
香港做返低調嘅白手套中間人 扮返有民主聽民意  中央仲開心啦
呢班高官on99 成日衝出黎柒
岩岩中美開始貿易戰 邱騰華呢件奴才即刻沖出黎譴責美國 真係唔得佢死

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-2 08:47 PM 發表

如果真係有制度暴力,當年23條就一早立左
唔好係到做D冇中生有既野扮受害者

原本有得選特首去到今日立國安法都係泛民貪勝不知輸

李柱銘鬧緊D人唔識搞民主,就係梁家傑引入暴力泛民破壞議會開始
一個殺左個女仔既人渣,一大群人去走出黎遊行保護佢
你地每一個人都係助紂為虐,請問個女仔既公義係邊到?

中美關係轉差,香港政治一定會越收越緊
你以為700萬人好多嗎,廣州有15 ...
再回應一下
我不是黃絲 只是不值現在這班癈官禍港 連累台灣統戰都輸埋

制度暴力存在與否 和 23條有冇立到法冇關係 但現在功能組別 和 直選議員 分組點票係存在

泛民一直唔係暴力路線喎 但議會中 如你身在泛民角色 直選總得票係比建制多 但議席反而少 政府出政策 建制護航下一定過 咁你代表投你票的選民 除了拉布仲可以做咩?同政府傾?sorry 連建制都鬧政府冇同佢地傾

選特首 我同意中央要有一個信得過的人做特首 簡單問一句 係全民一人一票去選特首的情況下 中央會不會比民主派人士去入閘?咁民主派不接受假普選都係情理之中

我都因為工作 經常要去歐美各地 我同意中國發展迅速 但香港是一個中間人 好似瑞士咁 政府班癈官急著刷鞋 咁有份係香港投資的國家反對也是合理

做得中間人賺呢筆錢 要知道自己定位 太親中都唔係好事 反送中運動開始 中央都少插手 就係要保住香港這個中間人角色 可惜一個香港 比個垃圾政府斷送 好好的一手牌 比貪勝不知輸 剛愎自用 的林鄭輸晒

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-2 09:23 PM 發表

有人拉布而冇辦法阻止佢就叫制度暴力喇

你地好個人迷思,唔係林鄭做結果就會唔同?
唔好咁傻啦

一堆人搞暴力,泛民逼住上賊船(佔領中環正式啟動當日白鴿同公文袋在場吖)
現在軍隊黎到就一定係打沉隻船先

香港只係一個城市,去到國家層面好多野係身不由己
國家都想有個賺錢既地方,你估佢地想搞禍個場?
現在人地都唔再相信唔想糾纏,一黎就人大
又一個自己攞黎 ...
林鄭係特首喎 件事同佢好大關係啦 唔係林鄭結果差別好大 梁振英係呢方面醒好多
當年薯片唔諗住選特首 係見到林鄭選 知道比佢做到會好大件事 佢先報名參選

中央都唔再信林鄭 所以先派駱落黎

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-2 10:19 PM 發表

你真係覺得係政治上特首係話到事
搞下民生野就得,好D差D中央係唔會理你的

每一個特首都只係一個代表,真正做野係後面既人
特首可以催下勞工處食環署做野,去唔到國家層面喔

你地以為駱先生黎督促的嗎,佢係黎話事的
原因就係特首做唔到影響國家既大決定

選舉主任之前冇咁強硬架,點解突然轉風向
薯片背後係咩班底,你估阿爺就唔知道?

好多人好熱衷政治,但係其實個圈子好細
...
呢個就係睇一國兩制方面中央條界線係邊
而家話左比世界聽 一國兩制只係民生層面
所以香港不再是香港 生於這時代 做這歷史的見證人

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-2 11:19 PM 發表

中央條界線係邊係睇美國點搞事
美國越多事香港就收得越緊
冇人話過一國兩制等於無法無天

我地真係生於一個大時代,中美對決真係唔少野
仲理得你個香港有咩民主自由,現在玩法律唔玩武力已經執到喇

選舉主任講得出,即係國安法打得中
點左名既人監獄會留個位俾佢喔 ...
最恐怖唔止香港引起中美對決  仲有肺炎 外國死咁多人 經濟咁差 慢慢仇中開始成形 日後一定搵中國找數
而家變左 中國 vs 全世界

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-3 12:23 AM 發表

世界雙分格局已成,已發展國家對新興國家

中國俄羅斯依朗為核心招攬非洲南美新興國家

同巴鐵一樣,俄羅斯依朗甩底美國將來就會整死佢地

睇下世衛情況就知,唔好覺得中國呢邊係冇人

你擔心美國會否因疫情一沉不起好過啦

班鬼使慣錢自己個銀包冇儲落幾多,好快就金融危機了

美國佬促成最強既敵人搞大聯盟的,最後害死自己

邊個大佬係睇邊個有油水的,世界慢慢會改變 ...
這個戰爭已覆蓋到全方位 包技科技 糧食
可惜中國制造2025亮劍太早 只差半年就可拎到光刻機 而家比人一把火燒左

俄羅斯極不可信 隨時背後桶你一刀

世衛每個國家有一票 所以非洲小國支持下 譚德塞做到主席

南海九段線 東盟十國裡面仇中人士不少 始終你條九段線畫到去人地屋企門口 於法於理不合

而家中國同盟 係得伊朗同非洲國家

形勢超不妙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]