• 瀏覽: 11,256
  • 回覆: 278
  • 追帖: 1
[隱藏]
新冠肺炎疫情持續爆發,前線醫護人員壓力大增,早前醫院管理局更宣布凍結所有員工薪酬。香港護士協會(30日)發出聲明表示,自



新冠肺炎疫情持續爆發,前線醫護人員壓力大增,早前醫院管理局更宣布凍結所有員工薪酬。香港護士協會(30日)發出聲明表示,自本月22日發起聯署行動,呼籲市民大眾及醫護人員支持本會要求特首在「防疫抗疫基金」中撥款,向醫管局和衞生署人員發放額外花紅或津貼。截至昨日(29日)就有超過12萬人簽名,向港府提出上述要求。協會批評醫管局中高層對政策有各自演繹,令前線人員感混亂,要求局方與前線人員會面,商討有關問題。

協會亦在本月15日至23日期間,向前線員工進行問卷調查,內容涉及疫情第三波爆發情況。問卷共有1808名前線人員回應,有95%表示對現時第三波疫情感到憂慮;有90%表示應擴大「緊急應變特別津貼」及「特別租賃津貼」適同範圍;有87%認為醫管局對此波疫情爆發預備工作不夠。此外,有超過70%的受訪員工指,醫管局對確診個案的處理及分流程序不清晰、現時感染控制指引不足夠,以及應對疫情爆發的措施不清楚。

協會表示,結果反映前線人員擔心感染控制指引是否能做到保護人員效果、裝備不足、驚訝醫管局對疫情措施及各種設備保護功能不清楚,以及人手緊張、工作壓力大及士氣低落。

**********************************************************************
其實係咪有錢就會解決各種設備保護功能不清楚,以及人手緊張、工作壓力大及士氣低落嘅問題?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200730/bkn-20200730101041408-0730_00822_001.html



熱賣及精選
甘呢個我讚同
佢地真係搵命搏
唔同個d出黎行行企企呃ot



彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
係咪唔比津貼又會罷工架?


笑死人,次次都趁火打劫。


由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧

回覆 引用 TOP

[隱藏]
罷工就一定,不過額外津貼一定要俾。
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-7-30 01:51 PM 發表

係咪唔比津貼又會罷工架?



由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
大規模增加人手啦,得香港塘水滾塘魚永遠唔夠人做野


咁忙嘅時候唔係處理疫情,而係攤大手板拎錢,其他地方真係聞所未聞


唔夠人手,又唔比輸入外援...
黑醫.黑護都一9樣,只識搵著數,做得醫護,唔係預咗要在疫情期間緊守崗位咩,如果覺得危險或辛苦,歡迎辭職移民美英大國。



正常睬你都傻, 但係政府軟弱應該會順你意見


勿忘香港亂局你們有份推波助瀾

回覆 引用 TOP

[隱藏]
死日本加入5眼聯盟 醫護人員發達啦~大把地方去
世界最強聯盟
遲啲加埋印度不得了

[ 本帖最後由 Peter_H 於 2020-7-30 02:05 PM 編輯 ]



西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-7-30 01:59 PM 發表

唔夠人手,又唔比輸入外援...
黑醫.黑護都一9樣,只識搵著數,做得醫護,唔係預咗要在疫情期間緊守崗位咩,如果覺得危險或辛苦,歡迎辭職移民美英大國。 ...
白色巨塔要錢嚟加固保護架



引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-7-30 02:05 PM 發表




11438383 11438384 11438385 白色巨塔要錢嚟加固保護架
哩班所謂嘅醫護真係好撚戇鳩,唔好以為大嗱嗱搵梗幾十萬一個月就喺度也文也武,你攞得哩啲錢,係唔係都要付出等同價值嘅服務呢?
所以話香港班醫護得啖笑,如果普通醫生每個月同新入職警察一樣人工,班狀元會唔戇鳩到鳩衝去讀醫?



做警察 面對咁多黑衣暴徒 都好危險 唔通又要派額外津貼比佢地咩??


經大陸輸入就鬼晒咁嘈,要封關,問題係香港大部分個案都係經外地輸入,咁有無醫護去罷工話要求政府封機場及海路嘅關啊?


回覆 引用 TOP

[隱藏]
捐咗血未?


回覆 引用 TOP

主題標籤 #新冠肺炎
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]