• 瀏覽: 1,193
  • 回覆: 10
+2
跪地開餐 雨水撈飯
港府防疫無能,打工仔被迫街頭開餐!食肆全日禁堂食規定昨日起實施,適逢酷熱天氣警告生效,兼局部地區有大驟雨,打工仔捧着飯盒,瑟縮在公園、街角、後巷以雨水和汗水「送飯」,亦有中年漢在餐廳外雙膝下跪用餐,更甚有人在公廁內「捱麵包」,情況聞者心酸。全日禁堂食令之下,打工仔被迫周街開餐,有學者狠批為何政府讓工人食飯似「乞兒」,「佢哋睇到呢個情景,唔知會唔會面紅呢?」有關注團體亦炮轟港府廢官不知民間疾苦,全面禁堂食措施不合情理,玩殘市民

食肆不准堂食的規定,由之前的「晚六朝五」,昨起擴展至全日實施。昨早旺角有人在餐廳排隊買早餐,市民陳先生則拿着一碗麵轉到附近公園進食,期間遇到清潔工人在公園內洗地,他坦言擔心細菌會隨水花飛濺到食物上,又稱曾經看過有人拿麵包入公廁進食,但他不能忍受公廁的臭味,只好選擇在公園吃早餐。
當街食飯盒 有人匿公廁食包午飯時間,市區氣溫高達攝氏三十度或以上,多區亦下大驟雨,但仍有大批市民冒雨湧到餐廳排隊買外賣。沙田區有地盤在工地內劃設休息室讓工人用餐,但並非每個打工仔都能有此待遇,由於到公園吃午飯人數眾多,有人選擇捧着飯盒站在街邊「就地解決」,亦有人瑟縮在後巷用膳。在金鐘政府總部附近,有地盤工人在天橋底席地而坐,一邊汗流浹背,一邊啃着手中的麵包,他稱天氣炎熱,禁堂食令生活更麻煩,沒辦法下只好吃麵包。

又唔封關,又唔准食肆堂食,又准巴士地鐵聚集...,仆街林鄭犯罪集團害死香港

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200730/00174_001.html

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-7-30 08:57 AM 發表
跪地開餐 雨水撈飯
港府防疫無能,打工仔被迫街頭開餐!食肆全日禁堂食規定昨日起實施,適逢酷熱天氣警告生效,兼局部地區有大驟雨,打工仔捧着飯盒,瑟縮在公園、街角、後巷以雨水和汗水「送飯」,亦有中年漢在餐廳外雙膝下跪用餐,更甚有人在公廁內「捱麵包」,情況聞者心酸。全日禁堂食令之下,打工仔被迫周街開餐,有學者狠批為何政府讓工人食飯似「乞兒」,「佢哋睇到呢個情景,唔知會唔會面紅呢?」有關注團體亦炮轟港府 ...
黃屍全部死全家

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-7-30 08:57 AM 發表
跪地開餐 雨水撈飯
港府防疫無能,打工仔被迫街頭開餐!食肆全日禁堂食規定昨日起實施,適逢酷熱天氣警告生效,兼局部地區有大驟雨,打工仔捧着飯盒,瑟縮在公園、街角、後巷以雨水和汗水「送飯」,亦有中年漢在餐廳外雙膝下跪用餐,更甚有人在公廁內「捱麵包」,情況聞者心酸。全日禁堂食令之下,打工仔被迫周街開餐,有學者狠批為何政府讓工人食飯似「乞兒」,「佢哋睇到呢個情景,唔知會唔會面紅呢?」有關注團體亦炮轟港府 ...
agree,

堅離地, 又唔准食肆堂食, 又唔准食煙, 廢柴正苦. DKLM

引用:
跪地開餐 雨水撈飯
封關啲生活物資點黎?! 講兩句啦

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-3 09:10 AM 發表

封關啲生活物資點黎?! 講兩句啦
講緊禁制帶武漢肺炎人落嚟香港,你講左去邊!

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-8-3 09:19 AM 發表

講緊禁制帶武漢肺炎人落嚟香港,你講左去邊!
咪問緊你封關後香港啲生活物資點黎,你答左去邊?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-8-3 09:33 AM 發表

咪問緊你封關後香港啲生活物資點黎,你答左去邊?!
a94922905 以為物資有翼,識自己送港

現時科技可以用虛擬立法會取代實體立法會,完全沒有空間限制,讓每位市民取替代表議員,問題係現任議員又制唔制呢?

真係好慘

引用:
原帖由 TTKKJJAA 於 2020-8-3 10:41 AM 發表

a94922905 以為物資有翼,識自己送港

現時科技可以用虛擬立法會取代實體立法會,完全沒有空間限制,讓每位市民取替代表議員,問題係現任議員又制唔制呢? ...
係咪要求分析真係要求高左,要反思下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]